Tienduizenden doen mee aan nieuwjaarsduiken door heel Nederland


Tienduizenden mensen deden zondag mee aan een van de vele nieuwjaarsduiken, een traditie die in Nederland al teruggaat tot 1965, aldus Nu.nl. Het grootste van deze evenementen vond plaats op het strand van Scheveningen in Den Haag, waar de temperatuur van het Noordzeewater naar verwachting ongeveer 7 graden zou zijn op een relatief milde nieuwjaarsdag waarvan meteorologen dachten dat het het record voor de warmste ooit zou breken.

Organisatoren die hielpen bij het organiseren van nieuwjaarsduiken op nationaal niveau, vertelden ANP dat meer dan 50.000 mensen deelnamen op 142 locaties in Nederland en nog eens 11 plekken in het buitenland, waaronder honderden die de traditie in Australië voortzetten.

Enkele duizenden mensen kwamen naar Scheveningen voor de eerste georganiseerde nieuwjaarsduik sinds begin 2020. Het evenement werd daarna stilgelegd vanwege beperkingen in verband met de coronaviruspandemie. Met oranje hoeden omringd in de kleuren van de Nederlandse vlag, renden ze rond het middaguur allemaal de Noordzee in. Vervolgens claimden ze dat er soep werd uitgedeeld door vrijwilligers namens de sponsor van het jaarlijkse evenement, Unox.

Lees ook:  Drie arrestaties na vondst explosief materiaal in een auto in Breda

Tijdens de pandemie heeft Unox ook dozen met water uitgedeeld dat op de Noordzee was ingeblikt. Dit was om mensen aan te moedigen om thuis deel te nemen aan een nieuwjaarsduik door water op zichzelf te dumpen in hun achtertuin en op balkons.

Hoewel er tijdens het evenement in Scheveningen zwemkleding wordt gedragen, werd kleding afgeraden voor skinny dipping-duiken in Zandvoort en Leeuwarden. Honderden, zo niet duizenden anderen gingen elders langs de kust duiken. Volgens Nu.nl namen zo’n 2.500 mensen deel aan het evenement in Egmond.

De eerste duik van de nieuwjaarsperiode vond vrijdag al plaats in Winterswijk, zo beweerde Unox in dit weekend verschenen promotiemateriaal. Een estafette vervolgde vervolgens de 250 kilometer naar Scheveningen.Plaats een reactie