Thuisbezorgd-moeder Just Eat Takeaway verkoopt iFood-belang voor € 1,5 miljard; Aandelen omhoog met 29%

Image source - Pexels.com


Maaltijdbezorgbedrijf Just Eat Takeaway heeft aangekondigd dat het zijn belang in het Braziliaanse bezorgbedrijf iFood zal verkopen aan Prosus. Het Amsterdamse beursgenoteerde bedrijf en moedermaatschappij van Thuisbezorgd.nl gaat minimaal 1,5 miljard euro verdienen met de 33 procent van de aandelen die het bezit. Prestaties kunnen ertoe leiden dat 300 miljoen euro extra wordt toegevoegd aan de uiteindelijke verkoopprijs.

Het zorgde ervoor dat de aandelenkoers van Just Eat Takeaway steeg in de vrijdagochtendhandel. Op de Amsterdamse beurs stegen de aandelen dramatisch toen beleggers enthousiast reageerden. Just Eat Takeaway schoot in de vroege handel met ongeveer 29 procent omhoog.

Het bedrijf, dat de koers van het aandeel dit jaar fors zag dalen, had eerder aangegeven van de iFood-aandelen af ​​te willen, maar alleen als het bedrag klopt. Een eerder bod van 2,3 miljard euro werd afgewezen. Maar zonder verdere biedingen heeft Just Eat Takeaway nu ingestemd met een lagere prijs. Het bedrijf herhaalde ook dat het actief zal blijven streven naar een volledige of gedeeltelijke verkoop van zijn Amerikaanse dochteronderneming Grubhub. Prosus, dat zijn belang van 33 procent in iFood koopt via zijn Moville-activiteiten, klom 1,2 procent.

Just Eat Takeaway zal de opbrengst gebruiken om haar balans te versterken en schulden af ​​te lossen. De deal moet nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders.

Al met al stond de AEX-index in Amsterdam in de ochtendhandel 0,4 procent lager op 723,31 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 962,92 punten. De beurzen in Londen en Parijs boekten verliezen tot 0,2 procent. De DAX in Frankfurt bleef vlak. In Duitsland stegen de prijzen die fabrikanten voor hun producten rekenen in juli met ruim 37 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Vastgoedgroep Unibail-Rodamco-Westfield zag de grootste ochtenddaling op de AEX met een verlies van 1,8 procent. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML, die donderdag tot de sterkste stijgers behoorden, verloren 1,1 procent. Ook Adyen zakte verder. Het betaalbedrijf daalde een dag eerder met 3,7 procent na tegenvallende resultaten.

In de MidKap stond RVS-maker Aperam vrijdagochtend met ruim 3 procent in het rood. Apotheekbedrijf Fagron leidde de schaarse bedrijven die winst boekten met een stijging van 0,4 procent.

Voor fietsenfabrikant Accell (min 0,1 procent) is het de laatste handelsdag op het Damrak. Het bedrijf achter merken als Batavus en Sparta wordt overgenomen door een groep investeerders onder leiding van het Amerikaanse KKR. Het wordt dan van de beurs geschrapt.

De euro was $1,0081 waard, tegen $1,0117 een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 1 procent in prijs tot $ 89,63. Brentolie daalde ook met 1 procent tot $ 95,67 per vat.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?