Ter Apel baby niet omgekomen bij een misdrijf; Doodsoorzaak nog onduidelijk

Image source - Pexels.com


Er zijn geen aanwijzingen dat een baby die vorige maand in het asielaanmeldcentrum in Ter Apel is overleden als gevolg van een strafbaar feit is overleden, meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag. De doodsoorzaak van de baby op 24 augustus is nog niet duidelijk.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft onderzocht hoe de baby is overleden en heeft niets gevonden dat erop wijst dat er een misdrijf is gepleegd, aldus het OM. Ook spraken rechercheurs met getuigen.

Het NFI-onderzoek heeft de doodsoorzaak van de baby nog niet vastgesteld. NFI-neuropathologen voerden standaard neuropathologisch onderzoek uit, maar de resultaten zijn pas over zes tot negen maanden beschikbaar. De resultaten zouden erop kunnen wijzen dat er een misdrijf is gepleegd, maar dat acht het OM onwaarschijnlijk.

Het OM zal geen strafrechtelijk onderzoek starten en het lichaam van het kind aan de ouders vrijgeven. “Het OM heeft ervoor gekozen om dit voorlopige, maar zeer waarschijnlijke oordeel nu bekend te maken vanwege de grote maatschappelijke onrust rondom deze tragische gebeurtenis in het aanmeldcentrum in Ter Apel.”

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid doen nader onderzoek naar andere aspecten die mogelijk hebben bijgedragen aan het overlijden van de baby.

De situatie in het asielregistratiecentrum in Ter Apel verslechtert al maanden en bereikte vorige week een nieuw dieptepunt. Naast de dood van de 3 maanden oude baby moesten zo’n 700 mensen meerdere nachten buiten slapen, werden twee asielzoekers met spoed naar het ziekenhuis gebracht voor medische noodgevallen en grepen Artsen zonder Grenzen voor het eerst in Nederland in in geschiedenis.

Het kabinet heeft vrijdag een plan aangekondigd om de crisis in de asielopvang aan te pakken, onder meer door flexibelere huisvesting te creëren en het aantal asielzoekers dat naar Nederland kan komen te beperken, bijvoorbeeld door gezinshereniging aan banden te leggen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?