Temps ingesteld om kouder te worden, dalend tot -6 graden; Sneeuw moeilijker te voorspellen


Het koude weer in Nederland houdt naar verwachting het grootste deel van de komende twee weken aan. Bewoners en toeristen kunnen vanaf zondag enkele dagen met temperaturen onder het vriespunt verwachten, zelfs overdag. Daarnaast is er kans op sneeuw, maar die kans is moeilijk te voorspellen.

Vrijdag zou de temperatuur verder moeten dalen, waarna de nachttemperatuur zeker een week onder de 0 graden Celsius zal blijven, voorspelde het KNMI. Winterse regenbuien zijn ook mogelijk op donderdag en vrijdag, waardoor woon-werkverkeer een uitdaging wordt in potentieel ijzige omstandigheden, maar in het weekend kan het droog zijn. Mistige omstandigheden zijn ook waarschijnlijk de komende ochtenden.

De thermometer zal waarschijnlijk tijdens de vroege uren van dinsdag en woensdag dalen tot het koudste punt van -5 of -6 graden, waarbij mensen in het oosten waarschijnlijk met de koudste temperaturen te maken krijgen. Op veel plaatsen zal de temperatuur overdag hooguit oplopen tot 0 graden, al kan het aan de kust nog een paar graden warmer worden. De kans dat de zon door het wolkendek heen breekt, blijft klein, maar met betere vooruitzichten op zaterdag en maandag, aldus het KNMI.

Lees ook:  Recordaantal mensen doneerde vorig jaar hun organen na overlijden

Maar gaat het sneeuwen?

Sommige weermodellen suggereerden de mogelijkheid van zware sneeuwval in Nederland vanaf woensdag, maar volgens RTL Nieuws blijft de situatie zeer wisselend. Het winterweer voorspellen over een week is meer een sport voor sneeuwfans die zich laten meeslepen door de hoop op grote hopen wit poeder.

De meteorologen van het nieuwscentrum merkten op dat vanuit Frankrijk een neerslaggebied kan ontstaan ​​dat Nederland vanaf de kust nadert. Gecombineerd met zeer koud weer, zou dat zich kunnen vertalen in meer sneeuw.

Het weersysteem zou echter ook aan Nederland voorbij kunnen gaan, met sneeuw die het land overslaat en in plaats daarvan op de Alpen valt.

En wat dacht je van een witte kerst?

Er wordt ook gespeculeerd over de mogelijkheid van een witte kerst, hoewel dat voor Nederland vrij zeldzaam is. De officiële definitie van het KNMI is een constant sneeuwdek zowel op eerste als tweede kerstdag, wat sinds 1901 slechts acht keer is voorgekomen.

Lees ook:  Nederlandse premier 'zeer bezorgd' over beschuldigingen van corruptie in Europees Parlement

De laatste officiële Witte Kerst was in 2010, toen de sneeuw bijna overal tussen de 5 en 20 centimeter lag, aldus WeerOnline. In het zuidelijke deel van Limburg lag er zelfs 45 centimeter sneeuw, terwijl er in De Bilt slechts enkele centimeters sneeuw lagen. De stad in Utrecht is de thuisbasis van het KNMI en wordt beschouwd als het meteorologische gemiddelde van Nederland.

Kerst in Nederland brengt temperaturen vaak stevig boven de 0 graden, met zelfs een record van 14 graden in 2015. Momenteel voorspelt het KNMI dat het koudere weer in Nederland tegen 22 december een beetje warmer zal worden.

Plaats een reactie