Temperaturen dreigen te dalen tot onder het vriespunt: “Ruim onder het langjarig gemiddelde”


Nederland kan donderdag weer koude temperaturen verwachten, waarbij het KNMI voorspelt dat het kwik op veel plaatsen onder nul zal dalen, met name in het noordoosten en oosten van het land. Afgezien van het Nederlands Meteorologisch Instituut laten weermodellen van andere organisaties, zoals WeerOnline, de mogelijkheid zien dat de temperatuur meerdere dagen achtereen constant rond of onder het vriespunt daalt.

Bewoners in het oosten van Nederland, zoals in Arnhem en Zwolle, kunnen verwachten dat de thermometer van 2 december tot in ieder geval 10 december bijna elke nacht onder nul zal liggen. landelijk gemiddelde van iets meer dan 7 graden Celsius, zal de situatie later veranderen.

Op korte termijn wordt het weekend naar verwachting afgesloten met een bewolkte en wat regenachtige zondag met een maximum temperatuur van zo’n 8 graden. Er wordt wind uit het zuiden verwacht, die boven land matig is en langs de kust sterker en aanhoudt tot 49 km/u.

De week begint regenachtig en vanaf woensdag worden drogere dagen verwacht. De maximumtemperatuur zal beginnen te dalen, in eerste instantie van 8 naar 5 graden van maandag tot en met vrijdag. De lage temperatuur zou dinsdag zelfs al onder het vriespunt kunnen komen, met een kans dat dit gebeurt tot 40 procent, samen met een kans van 60 procent op een code gele weerswaarschuwing voor dichte mist op deze dagen.

Lees ook:  Tieners beschuldigd van 67 steekpartijen in 2022, waarvan 10 met dodelijke afloop

“Het moet droog blijven, maar vanaf begin december liggen de temperaturen (ruim) onder het langjarig gemiddelde”, aldus het KNMI. Tegen het einde van de week is de kans groter dat de dagelijkse lage temperatuur onder het vriespunt zakt en in sommige delen op zaterdag -1 graad bereikt.

Vervolgens, gedurende de periode van zeven dagen die op 4 december begint, “neemt de kans op vorst toe tot 70%.” De dagelijkse hoge en lage temperaturen moeten beide onder het langjarig gemiddelde blijven, aldus het KNMI.

Plaats een reactie