Telegramgroep eist verantwoordelijkheid op voor neo-nazi, racistische Erasmusbrug-stunt


Leden van de Telegram-groep White Lives Matter (WLM) uit Nederland en Duitsland hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor de racistische en blanke suprematie-uitingen die tijdens oudejaarsavond op de Erasmusbrug in Rotterdam werden geprojecteerd. Het is niet bekend wie er achter de Telegram-groep zit. Het OM onderzoekt nog of er strafbare feiten zijn gepleegd.

In de app-groep schreven ze dat hun “activisten” uit Nederland en Duitsland samenwerkten om een ​​openbare “pro-Blank”-verklaring af te leggen. Het woord “blanco” wordt vaak bekritiseerd als een verouderde term die wordt gebruikt om blanken te beschrijven. Nauwer vertaald als een afwezigheid van kleur, kan het worden beschouwd als een blanke supremacistische term.

“Dit vereiste veel planning, testen en rekenen om het te laten werken. We hadden ook te kampen met een grote som geld voor de laser”, schreef de groep. Ze bevestigden ook dat het om een ​​gecoördineerde actie ging. “Dit was vooraf gepland en vergde veel voorbereiding. We wisten dat we maar één kans hadden en dat het perfect moest zijn.” WLM beschrijft zichzelf in het bericht niet “als een groep of organisatie”, maar als een “gedecentraliseerd initiatief”.

Lees ook:  Honderden wonen de begrafenis bij van het hele gezin dat is omgekomen bij een auto-ongeluk met Kerstmis

Op de brug werden onder meer de berichten “White Lives Matter” en “Vrolijk Blank 2023 – Happy White 2023” geprojecteerd. Ze projecteerden ook de Engelse zin: “We moeten het bestaan ​​van ons volk en een toekomst voor blanke kinderen veiligstellen.” Deze uitdrukking werd gepopulariseerd door de Amerikaanse neonazi David Lane, die een binnenlandse terroristische organisatie oprichtte. De verklaring is bekend geworden onder de afkorting “14 woorden”. De uitspraak “White Lives Matter” werd ook voor het eerst gepopulariseerd door een andere Amerikaanse blanke supremacistische groepering en wordt gebruikt om het bestaan ​​van racisme onder het tapijt te vegen, zeggen voorstanders van inclusiviteit.

De groep zei dat het in de nabije toekomst meer campagnes plant. “Onze goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn dat we hopen op soortgelijke samenwerking tussen andere groepen in onze [White] landen”, hoewel ze opnieuw een afgeleide van het woord “blank” gebruikten in plaats van wit.

Lees ook:  Madonna voegt tweede Amsterdamse show toe na haast om kaartjes

De Telegram-groep bracht ook een vragenlijst uit waarin suggesties werden gedaan voor locaties voor hun volgende verklaring. Volgers kunnen kiezen uit een voetbalstadion, een live concert, bij een demonstratie, bij het Nationaal Monument op de Dam, op drukke plekken zoals een treinstation of tijdens een andere live uitzending. Een deel van de op de Erasmusbrug geprojecteerde berichten was op RTL 4 te zien tijdens de uitzending van de landelijke nieuwjaarsviering.Plaats een reactie