Supermarkten kunnen de prijzen nog verder verhogen


Consumenten kunnen in de nabije toekomst meer prijsstijgingen voor hun boodschappen verwachten. Producenten willen hun prijzen regelmatig met 10 procent of meer verhogen, en supermarkten hebben weinig andere keus dan dat door te geven aan de consument, aldus supermarktdirecteuren tegen Het Financieele Dagblad.

“In veel productcategorieën krijgen we voorstellen voor prijsverhogingen met dubbele cijfers”, zegt Vomar-directeur Aart van Haren tegen de krant en andere supermarktdirecteuren bevestigen dat.

Onderhandelingen tussen supermarkten en producenten zijn nu al moeizaam, en worden nog moeilijker met voorgestelde prijsverhogingen van 10 tot 20 procent, zegt Sebastiaan Schreijen, retaileconoom bij Rabobank, tegen FD. Begin dit jaar leidden gespannen onderhandelingen al tot lege supermarktschappen – Albert Heijn had bijvoorbeeld tijdelijk geen Nestle-producten – en die prijsstijgingen waren veel lager dan nu.

“Supermarkten hebben geprobeerd de prijsstijgingen voor hun klanten te matigen, deels ten koste van hun eigen marge”, aldus Schreijen. Maar dat kunnen ze niet volhouden. “Dus als de leveranciers hun zin krijgen, moeten supermarkten een groot deel doorberekenen aan de consument.” Dat riskeert consumenten die bezuinigen op hun boodschappen. Maar ook supermarkten mogen niet te hard pushen omdat producenten zich kunnen terugtrekken, en dan komen ze met lege schappen.

Lees ook:  Eerste nachtvorst dit seizoen tot nu toe lokaal in Limburg geconstateerd

Voedselproducenten zeggen dat ze hun prijzen moeten verhogen omdat hun kosten de afgelopen maanden zijn gestegen. De energieprijzen zijn veel hoger en het transport is ook duurder door de hoge dieselprijs. De voedselprijzen zijn dit jaar al flink gestegen. Volgens het CBS waren ze in september 21,7 procent hoger dan een jaar eerder. En er komen nog meer wandelingen aan. Heineken en Unilever maakten vorige week al nieuwe prijsverhogingen bekend.

Picknickdirecteur Joris Beckers zegt tegen het FD begrip te hebben voor prijsstijgingen door hogere energie- en grondstofkosten. Maar hij denkt dat ook voedselproducenten hun portemonnee vullen. “Ze gaven in hun kwartaalcijfers trots aan dat ze hun prijzen met zo’n 10 procent konden verhogen. We vermoeden dat ze dankzij hun marktmacht meer doen dan alleen de kosten doorberekenen. Hoe maatschappelijk verantwoord is dat?”

De directeur van Vomar heeft soortgelijke vermoedens en vertelt FD dat producenten van merknamen de onderhandelingen gebruiken om hun winstmarges te vergroten. “Ze zijn veel minder bereid dan huismerklabels en versproducenten om uit te leggen waar ze hun prijsverhogingen op baseren”, zegt Van Haren.

Lees ook:  Haags museum ontdekt een eeuw geleden verworven schilderij is Rembrandt

FNLI, de overkoepelende vereniging voor de Nederlandse voedingssector, zegt tegen het FD geen commentaar te kunnen geven op de onderhandelingen over prijsverhogingen omdat haar leden er niet met elkaar over mogen praten voor concurrentiedoeleinden. “Onderhandelingen zijn een zaak tussen de supermarkten en de leveranciers zelf.”

Plaats een reactie