Studentenverenigingen doen te weinig tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag, blijkt uit onderzoek


Studentenverenigingen doen te weinig om seksueel grensoverschrijdend gedrag aan te pakken, blijkt uit onderzoek van Pointer. Het televisieprogramma meldde dat uit het onderzoek, waarbij 96 studentenverenigingen werden onderzocht, bleek dat één op de vijf verenigingen geen vertrouwenspersoon heeft en bij ruim 48 studentenverenigingen ook geen melding maakt van seksueel geweld in het huishoudelijk reglement of huishoudelijk reglement.

Een deel van het probleem is dat studentenverenigingen jaarlijks wisselen van bestuur en over het algemeen worden geleid door jonge en onervaren mensen die niet goed zijn opgeleid voor dergelijke situaties, denkt Julienne Beijer van Sexmatters, die trainingen geeft aan studentenverenigingen.

Dit leidt er dan ook toe dat seksueel grensoverschrijdend gedrag meer alomtegenwoordig wordt voor studenten. Dit wordt ook bevestigd door een onderzoek van Amesty International Nederland, waaruit blijkt dat een derde van de vrouwelijke studenten seksueel wordt misbruikt. Verder wordt zeker 11 procent van de vrouwelijke en 1 procent van de mannelijke studenten tijdens hun studie verkracht.

Lees ook:  Volledige tekst in het Engels van de kersttoespraak van koning Willem-Alexander in 2022

“Ik denk dat onderwijsinstellingen hierin een veel grotere rol kunnen spelen dan nu het geval is”, zegt onderzoeker Marijke Naezer, medeauteur van een onderzoek naar wangedrag en intimidatie binnen universiteiten, in een interview met Pointer.

Studentenorganisaties kunnen volgens haar door universiteiten onder druk worden gezet om hierin verandering te brengen, aangezien ze deels worden gefinancierd door onderwijsinstellingen, meldt het televisieprogramma.

Voor Naezer blijft het een probleem dat veel maatregelen nog vrijwillig zijn. “Dat is echt niet te geloven als je ziet hoe groot het probleem is. Het effect is dat mensen die maatregelen het hardst nodig hebben er niet bij betrokken worden. Mensen die geneigd zijn tot grensoverschrijdend gedrag komen niet op zo’n cursus’, zei ze tegen Pointer.

Zo was er onlangs een schandaal bij de Utrechtse studentenvereniging Veritas, waarbij seksistische en homofobe Whatsapp-berichten werden gelekt. De universiteit ondernam echter weinig actie en wachtte af welke oplossingen de studentenverenigingen zouden vinden, zegt Naezer tegen Pointer.

Lees ook:  Daling totaal Covid-patiënt eindigt na weken van dalende cijfers; Besmettingen nog steeds laag

Plaats een reactie