Studenten krijgen meer flexibiliteit bij het kiezen van een middelbare school om onderwijsongelijkheid te verminderen

Image source - Pexels.com


Minister van Onderwijs Dennis Wiersma wil dat leerlingen uitstel kunnen krijgen van hun beslissing of ze een vmbo-, havo- of vwo-opleiding willen gaan volgen op de middelbare school. Dit najaar komt hij met voorstellen om een ​​einde te maken aan de kansenongelijkheid die momenteel in het onderwijs heerst, zei hij in een interview met het AD.

De schoolkeuze die kinderen met hun ouders maken, wordt nog grotendeels bepaald door een eindtoets die in groep 8 van de basisschool wordt afgenomen en advies van de school. Experts zeggen dat deze vroege selectie leidt tot onderwijskansen die niet voor iedereen gelijk zijn.

“We moeten bereid zijn om op veel vlakken vergaande keuzes te maken, ook als het gaat om latere selectie. Wat mij betreft gaan we daar mee aan de slag, maar de vraag is: ‘Hoe snel kan dat gebeuren’ ?’ Want voor je het weet zijn het jaren later”, zegt Wiersma tegen de krant.

De minister zegt verschillende opties uit te werken om hierin verandering te brengen en zal deze in het najaar presenteren. Hij zei dat het absoluut zeker is dat de ene student betere kansen krijgt dan de andere. “De ongelijkheid van kansen die we nu zien, maakt me echt van streek”, zei de minister.

Kinderen met een lagere sociaaleconomische achtergrond hebben minder kans op een ‘stimulerende en faciliterende thuisomgeving’, schreef de sociaaleconomische raad van de SER vorig jaar in een rapport. Dit resulteert in een hoger percentage negatieve onderwijsgevolgen. Ze hebben ook meer kans om getroffen te worden door schoolsluitingen. Gelijke kansen zijn “in ieders belang”, zegt Steven van Eijck van de SER tegen de NOS. “Het is fijn om je talenten in te zetten, te doen waar je goed in bent en je verder te ontwikkelen. En dat is gewoon goed voor onze samenleving: iedereen kan meedoen.” Aanvullende cursussen om kinderen te helpen de overstap naar het voortgezet onderwijs te maken voordat ze naar het vmbo, havo of vwo worden geleid, kunnen het probleem helpen oplossen.

De Onderwijsraad was het daarmee eens en adviseerde dat selectie naar een van de vormen van secundair onderwijs pas mag plaatsvinden na een overgangsperiode van drie jaar waarin een leerling meer tijd krijgt om te groeien en zich te ontwikkelen, en dus eerlijker wordt beoordeeld. Indien aangenomen, betekent dit dat het huidige schooladvies en de eindtoets basisschool in groep 8 komen te vervallen. De minister van Onderwijs heeft in het interview niet aangegeven of hij een dergelijke ingrijpende wijziging van het systeem overweegt.

De Onderwijsraad merkte ook op dat de hoeveelheid geld die ouders kunnen besteden aan leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs rechtstreeks van invloed is op hun toegang tot kwaliteitsonderwijs. Het riep de overheid en schoolbesturen op om het groeiend aantal commerciële bijles- en huiswerkbegeleidingsdiensten en aanbieders van examentrainingen zorgvuldig te onderzoeken en formeler te beslissen wat nodig is voor iedereen, versus wat een luxe is die niet aan iedereen hoeft te worden geboden kinderen. Door het onderwijs beter te financieren, kan de overheid ook veel behoefte aan privébegeleiding en examentraining wegnemen en deze diensten op scholen aanbieden.

De drie middelbare schoolprogramma’s die in Nederland worden aangeboden, zijn voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (VMBO), hoger algemeen voortgezet onderwijs (HAVO) of voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (VWO). De eerste bereidt studenten voor op een roeping en is voltooid op 16-jarige leeftijd, en kan leiden tot het hoger beroepsonderwijs. De havo heeft vaak een extra jaar om studenten voor te bereiden op het hoger praktijkonderwijs en polytechnisch werk, terwijl het vwo voorbereidend is op geavanceerd wetenschappelijk en wetenschappelijk werk aan een universiteit.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?