Studenten en docenten verkleden zich in paars en regenbogen voor Purple Friday


Leerlingen van basis- en middelbare scholen, maar ook docenten en personeel van duizenden onderwijsinstellingen dragen vrijdag paars om hun steun te betuigen aan LHBTQI+-jongeren. Purple Friday, dat voor het eerst werd gehouden in 2010, is een initiatief van het Gender and Sexuality Alliance (GSA) Netwerk van seksuele diversiteitsrechtenorganisatie COC Nederland.

COC lanceerde het initiatief in 2010, toen 150 scholen deelnamen. Volgens die organisatie doen er dit jaar bijna 3.000 scholen mee, “een recordaantal”. In totaal gaat het volgens de organisatie om ruim 1.700 basisscholen, duizend middelbare scholen en mbo-scholen en naar schatting 200 universiteiten en hogescholen.

Honderdduizenden scholieren, studenten en docenten zullen de dag eren door iets paars te dragen en er zullen activiteiten zijn in de scholen “om te vieren dat iedereen zichzelf kan zijn”.

Een GSA is een groep leerlingen die, zoals het COC omschrijft, “geloven dat iedereen op school de vrijheid heeft om te zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of aan te spreken”. Op ongeveer 80 procent van de middelbare scholen in Nederland zijn dergelijke groepen volgens het COC.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

Plaats een reactie