Stikstofdoelen halen in 2030 staat niet vast, zegt CDA-leider Hoekstra

Image source - Pexels.com


Het kabinetsdoel om de stikstofuitstoot in 2030 overal in Nederland te halveren is ‘niet heilig’ voor coalitiepartij CDA. “Het proces moet opnieuw worden opgestart. En er zijn geen dogma’s; 2030 is voor ons niet heilig”, zei partijleider Wopke Hoekstra vrijdag in een interview met het AD. Hoekstra is de huidige minister van Buitenlandse Zaken en een van de vicepremiers van het land.

Met zijn opmerkingen lijkt het CDA te breken met de afspraak die is vastgelegd in het regeerakkoord tussen christen-democraten, VVD, D66 en ChristenUnie. Hoekstra wijst in het interview op het moeizame proces dat gaande is met betrekking tot de stikstofdoelen.

“We zijn nu een paar maanden bezig en wat is het resultaat? Impasse. Ik ben dankbaar dat Johan Remkes probeert de boel glad te strijken, maar dat is niet genoeg. We moeten het proces opnieuw opstarten; boeren moeten weer bondgenoot worden Eén ding staat niet ter discussie: de natuur moet hersteld worden. Daarvoor is 50 procent reductie nodig.”

De CDA’er pleit echter voor meer tijd om deze reductie te realiseren, al benadrukt hij dat zijn partij de problemen niet wil doorgeven aan de volgende generaties. “Maar boeren moeten ook een eerlijke boterham kunnen verdienen. Natuurlijk kun je voor 2030 op veel plekken de stikstofdoelen al halen, maar als het elders langer duurt, moeten we die tijd nemen. Nu zijn we nergens, veel partijen zijn niet eens aan tafel zitten, en zonder de hoofdrolspelers heb je helemaal niets.”

Hoekstra zegt tegen het AD dat hij niet zal zwichten voor de druk van de boeren die de afgelopen weken hard hebben gevochten tegen de stikstofplannen van het kabinet. “Integendeel. Op deze manier zetten we een positieve stap vooruit. Het is voor ons essentieel om twee dingen te combineren: natuurherstel en een vitaal platteland met een eerlijk inkomen voor onze boeren.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?