Steun voor blackface Zwarte Piet-traditie in zes jaar tijd gehalveerd


Ondersteuning voor het controversiële Sinterklaaspersonage Zwarte Piet in zijn “traditionele” blackface-vorm is de afgelopen zes jaar gehalveerd onder volwassenen in Nederland, zo blijkt uit een onderzoek van I&O Research. Vooral jongeren willen blackface niet meer zien op de jaarlijkse Sinterklaasfeesten, meldt het AD.

Een derde van de volwassen Nederlanders wil Zwarte Piet in blackface make-up houden. In de jongvolwassen leeftijdsgroep 18 tot 34 jaar daalde de steun voor blackface Piet van 34 procent vorig jaar naar slechts 19 procent dit jaar.

Bij de oudere leeftijdsgroepen daalt de steun minder snel. Van de 35- tot 49-jarigen houdt 33 procent nog vast aan Piet in zijn traditionele gedaante, tegen 37 procent een jaar eerder. Onder Nederlanders van 50 tot 64 jaar daalde de steun van 45 naar 39 procent. Onder oudere Nederlanders daalde de steun voor Zwarte Piet slechts met 1 procent naar 44 procent.

Zwarte Piet zal langzaam “uitsterven”, zegt onderzoeker Milan Driessen van I&O Research tegen het AD. “Zeker nu zoveel jongeren een andere Piet willen, is het slechts een kwestie van tijd voordat het draagvlak op nul staat. Bovendien is Zwarte Piet de afgelopen jaren uit het straatbeeld, het Sinterklaasjournaal en de media verdwenen.”

Lees ook:  Oranje lijkt de ongeslagen streak van 20 wedstrijden tegen Argentinië te verlengen; Kroatië schokt Brazilië

Plaats een reactie