Sterke stijging van het aantal verkeersdoden


Er zijn nieuwe zorgen over de verkeersveiligheid in Nederland nadat onderzoekers ontdekten dat vorig jaar 578 mensen omkwamen bij verkeersongevallen, het hoogste aantal slachtoffers in jaren. Het cijfer is samengesteld door Smart Traffic Accident Reporting, oftewel STAR, dat werkt met statistieken en onderzoek van onder meer overheidsinstanties, politie en reisorganisatie ANWB.

Onder verwijzing naar de cijfers van STAR meldde de Telegraaf 491 verkeersdoden in 2021 en 496 in 2020. Voordat de coronapandemie begon, die meer mensen van de weg hield, vielen er 522 verkeersdoden in 2019 en 534 in 2018.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt echter dat het aantal verkeersdoden elk jaar hoger ligt. Zo telde de organisatie in 2021 582 gevallen, en gemiddeld 638 in elk van de vijf jaar daarvoor. Het CBS zegt alleen expliciet dat het gevallen van moord, doodslag en zelfmoord niet meetelt, terwijl STAR zegt dat het helemaal geen gevallen van opzet meetelt in zijn gegevens.

Lees ook:  Geen publieke vertoningen van WK-duel Marokko in grote Nederlandse steden na rellen

Daarnaast kan het totaal aantal verkeersdoden in 2022 deze maand nog hoger oplopen. Zowel STAR als het CBS definiëren een verkeersdode als iemand die overlijdt op de plaats van een ongeval, of binnen 30 dagen na letsel veroorzaakt door een verkeersongeval. STAR telt gevallen van zelfmoord, ziekte of opzettelijke incidenten niet mee in haar cijfers.

Niet alleen steeg het aantal verkeersdoden tot een recordhoogte, ook het aantal verkeersongevallen waarbij minstens één gewonde viel steeg tot 21.457, ruim 3.500 meer dan het jaar ervoor. Ook het aantal ongevallen met alleen materiële schade is ten opzichte van 2021 met 10.028 gestegen tot 75.025. Dat weerspiegelt een stijging van 15 procent, volgens STAR-gegevens.

Een slachtoffer wordt door STAR gedefinieerd als elke “bestuurder, passagier of voetganger die gewond raakt of sterft bij een verkeersongeval.” Ze houden geen rekening met de ernst van het letsel.

Plaats een reactie