Steeds meer studenten zoeken woonruimte buiten grote studentensteden

Image source - Pexels.com


Studenten zoeken vanwege de woningnood steeds vaker woonruimte buiten de stad waar ze studeren. Ze vinden dat kleinere steden en buitenwijken vaak meer woonmogelijkheden en lagere prijzen per vierkante meter hebben, meldt de NOS.

Een woordvoerder van Kamernet, een website voor kamerverhuur, zegt tegen de NOS dat er meer vraag is naar woningen in de steden rondom grote studentensteden. Studenten zijn ook meer bereid huisvesting te accepteren die verder weg ligt van hun universiteitscampus.

Zo wonen vier studenten die in Utrecht studeren, bijna 20 kilometer verderop in Hilversum. Een van de studenten, Valerie Jaski, vertelde de NOS dat de huisvesting in Utrecht te duur en “beperkt” is. “Ik vind het hier leuk. Ik zeg altijd: dit huis zou perfect zijn als het in Utrecht was”, zei ze.

Jolan de Bie, directeur van Kences kenniscentrum voor studentenhuisvesting, zegt dat het huisvesten van studenten ver van campussen “niet de ideale oplossing” is. Maar, voegde hij eraan toe: “Studenten hebben graag een huis. Een huis in de regio is beter dan geen huis.”

Ook studentenhuisvester DUWO moet nieuwe studentenwoningen bouwen verder weg van universiteiten. Op dit moment bouwt zij een nieuwe woningbouwlocatie in Almere, die gedeeltelijk Amsterdamse studenten zal huisvesten. Daarnaast hebben veel studenten die in Maastricht studeren een onderkomen geaccepteerd in Sittard, ruim 20 kilometer verderop.

“In eerste instantie probeerde ik een kamer in Maastricht te vinden. Maar dat bleek al snel moeilijker dan verwacht”, vertelt Ayaka Minamii, een van de studenten die in Sittard woont. Ze zei dat ze nog steeds hoopt ooit in Maastricht te wonen, omdat het “echt een studentenstad is – je hebt er alles wat je nodig hebt”.

Een woordvoerder van DUWO zegt dat studenten wellicht de buitenwijken waar ze steeds vaker naartoe trekken kunnen verlevendigen. Studentenhuisvester SSH zei dat steden hun studenten moeten “koesteren” en meer manieren moeten vinden om daar te wonen, omdat ze de steden karakter geven, aldus de NOS.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?