Steeds meer NL-inwoners kiezen voor hoger eigen risico om de premie laag te houden


Nu de zorgpremies stijgen en al het andere ook duurder wordt, kiezen steeds meer Nederlanders voor een hoger eigen risico in ruil voor korting op hun premie. Maar dat betekent ook dat je met een beetje pech een hoger bedrag moet ophoesten als je bijvoorbeeld in het ziekenhuis belandt, waarschuwen experts, meldt het AD.

Iedereen in Nederland met een zorgverzekering moet het eigen risico van 385 euro uit eigen zak betalen. Maar ze hebben wel de mogelijkheid om het verplicht eigen risico met maximaal 500 euro te verhogen naar 885 euro. In ruil daarvoor dalen hun premies met maximaal 300 euro per jaar, aldus de krant.

Zorgvergelijker Independer verzamelde cijfers van de eerste overstappers dit jaar van zorgverzekeraar. Het viel op dat duizenden mensen kiezen voor het maximale eigen risico van 885 euro. Dit jaar koos tot nu toe 38,7 procent voor het maximale eigen risico, vorig jaar rond deze tijd 29,5 procent en twee jaar geleden 25 procent.

Lees ook:  Nederlandse regering stemt in met onderzoek geheime Koude Oorlog verzetsgroep

Vergelijkingssite Geld.nl bevestigde dit beeld. Het aantal overstappers dat kiest voor een hoger eigen risico is gestegen van 30 procent vorig jaar rond deze tijd naar 37 procent nu, waarbij de meerderheid kiest voor het maximale bedrag.

“De zorgpremies gaan fors omhoog en mensen zoeken naar manieren om daarop te besparen”, zegt zorgexpert Bas Knopperts tegen het AD. Hij raadt polishouders aan om het geld dat ze hebben “gespaard” opzij te zetten door hun eigen risico te verhogen, hoewel dat het punt zou verslaan.

Ook waarschuwde de Patiëntenfederatie dat het verhogen van het eigen risico riskant kan zijn. “Je kunt geld besparen, maar het kan ook zijn dat je dat geld op een gegeven moment moet ophoesten. Denk er dus goed over na.”

De belangenorganisatie voor patiënten vreest dat mensen dit jaar bij het overstappen naar een andere zorgverzekering alleen naar de laagste prijs kijken in plaats van naar de dekking of voorwaarden.

Lees ook:  Groningen gezondste stad van Nederland, Rotterdam minst gezond: Arcadis

Plaats een reactie