Steden zullen sekswerk binnenkort controleren op dwang, maar er blijven zorgen over de privacy


Gemeenten in Nederland moeten straks mensen die aan sekswerk doen registreren om te bepalen of ze dit vrijwillig doen en of ze voldoen aan de minimumleeftijd en taalvaardigheidseisen. De maatregel is bedoeld om te garanderen dat mensen die geld verdienen met legaal sekswerk niet worden gedwongen en worden beschermd tegen misbruik, schrijft het AD woensdag in een bericht.

Het is nog niet duidelijk wanneer de nieuwe maatregel ingaat. Het geeft de steden ook het recht om bedrijfsgegevens van sekswerkers in te zien en om de intakegesprekken te lezen van iedereen die voor hen werkt. Steden kunnen ook willekeurig de leeftijd van die werknemers bekijken en controleren of sekswerkers en de bedrijven waar ze werken elkaar kunnen begrijpen, of het nu in het Nederlands, Engels of een andere gemeenschappelijke taal is.

André van Dorst is kritisch over het plan. Hij leidt een vereniging van bedrijven die werkzaam zijn in de branche, de Vereniging Exploitanten Relaxbedrijven. Slachtoffers van mensenhandel zijn veel vaker te vinden in illegale seksbedrijven en bedrijven die niet over de juiste vergunning en registratie beschikken en zich in de openbaarheid uiten. Hij zei dat degenen die tot prostitutie worden gedwongen, via apps en websites worden verhandeld.

Lees ook:  Schiphol zegt na een chaotisch jaar het nieuwjaarsfeest van het personeel af

Verder zullen de nieuwe regels zowel de exploitant als de stad verplichten om persoonlijke gegevens bij te houden en te verwerken. De gegevens kunnen maximaal vijf jaar worden bewaard.

“Het is helemaal niet goed dat gemeenten registreren wie de rol van hoer speelt”, zegt Van Dorst tegen de krant. Het is “een nutteloze oplossing, in het nadeel van prostituees die een belangrijk stuk privacy verliezen.” De maatregel is alleen bedoeld als pronkstuk voor gemeenten om te zeggen dat ze hun huis op orde hebben.

Ina Hut is het daar echter niet mee eens en zegt dat de beperking van de tijdsduur dat gegevens worden bewaard, hun recht op privacy in stand houdt. Hut is directeur van CoMensha, een organisatie die de ontwikkelingen op het gebied van mensenhandel monitort.

“Helaas is er nog steeds gedwongen prostitutie, soms ook door minderjarigen”, zegt Hut. “Deze wijziging kan ook sekswerkers beschermen die wel vrijwillig werken.”

Lees ook:  Cabinepersoneel EasyJet stemt tegen nieuwe cao

Plaats een reactie