Staatssecretaris Van der Burg naar Tubbergen om ‘asielhotel’ te bespreken

Image source - Pexels.com


Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) reist aanstaande dinsdag naar Tubbergen om met de gemeenteraad te praten over de situatie die daar is ontstaan ​​nadat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in de gemeente een hotel heeft gekocht om enkele honderden onder te brengen. mensen. Omwonenden en gemeenten hebben tegen deze aankoop geprotesteerd.

De gemeente maakte vrijdagavond bekend dat de staatssecretaris zijn voornemen en de procedure zal toelichten tijdens een openbare raadsvergadering. Van der Burg was van plan om donderdag naar Tubbergen te gaan, maar de burgemeester raadde hem aan om wat later te komen. Een woordvoerder van het ministerie bevestigt dat de staatssecretaris bij de raadsvergadering aanwezig zal zijn.

De gemeente Tubbergen wist niet dat het COA het hotel zou kopen, maar Van der Burg zei eerder dat de organisatie inderdaad meerdere keren met de gemeente heeft gesproken. “Daar was een ‘nee’ op en dat mag natuurlijk. Alleen hebben we in Nederland echt extra plekken nodig. Daarom zeiden we al een tijdje geleden dat we door gaan met opvanglocaties”, zei Van der Burg vrijdag. .

“De gemeente Tubbergen bevindt zich in een unieke situatie”, laat de gemeente vrijdagavond in een verklaring weten. “Voor het eerst in de geschiedenis maakt de rijksoverheid gebruik van de bevoegdheid om een ​​vestigingsplaats voor een asielzoekerscentrum aan te wijzen. Daarmee omzeilt de rijksoverheid het college van bestuur en de democratisch gekozen gemeenteraad. vragen bij bewoners en ook gemeente Tubbergen.”

De gemeenteraad zegt het op prijs te stellen dat de staatssecretaris “snel heeft gereageerd” op de uitnodiging. Het gemeentebestuur zal de komende dagen gebruiken om ‘contact te houden met bewoners, informatie in te winnen en zich te laten adviseren’.

De afgelopen weken moesten asielzoekers op aanmeldcentrum Ter Apel buiten slapen, omdat er niet genoeg bedden waren om ze te huisvesten. Vluchtelingenorganisatie Vluchtelingenwerk reageerde op de zorgen van de gemeente Tubbergen en wees erop dat honderden asielzoekers, ‘inclusief zwangere vrouwen en kinderen’, op straat hebben moeten slapen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?