Snel rijdende bestuurder die twee vrouwen en twee kinderen doodde, beweert dat hij voorrang had


De Roosendaalse Omar E., die aanstichter was van een auto-ongeluk waarbij vier doden vielen, zei tegen de politie dat hij voorrang had moeten krijgen op de rijbaan. Zijn advocaat betoogde donderdag tijdens een rechtszitting in Breda dat de kwestie van de doorgang de reden is waarom hij per direct moet worden vrijgelaten uit voorlopige hechtenis.

Het ongeval gebeurde op 2 september in het Noord-Brabantse Oud Gastel. De rechtbank bekeek camerabeelden van het ongeval en oordeelde donderdag dat de man vast moet blijven zitten, omdat er aanwijzingen zijn dat hij schuldig was aan het ongeval.

De rechtbank zei ook bang te zijn dat de man weer onveilig gaat rijden. “Je hebt een mentaliteit waarbij er weinig ruimte is voor veiligheid”, zei de rechtbank, en beschuldigde hem ervan geen rekening te houden met anderen op de rijbaan. “Je overschat ook je vermogen om motorvoertuigen te besturen.” De rechtbank zegt rekening te houden met het feit dat de verdachte een twee jaar geleden opgelegd rijverbod negeerde.

Lees ook:  Automobilist omgekomen bij mogelijk ijzig verkeersongeval

Bij het ongeval reed Omar E. met een in Duitsland gehuurde Mercedes met 155 kilometer per uur een kruispunt op, maar op dat punt op de weg was de maximaal toegestane snelheid 50 km/u. Precies op dat moment passeerde een Toyota de markeringen van de haaientanden op de rijbaan om aan te geven dat ze eerst voorrang moesten verlenen aan ander verkeer.

Een 39-jarige moeder werd gedood, samen met haar 10-jarige dochter en 8-jarige zoon. Een andere passagier, een 42-jarige vrouw, kwam eveneens om het leven. Haar 9-jarige dochter raakte gewond bij het ongeval.

De advocaat van E. voerde echter aan dat te hard rijden de enige misdaad van de verdachte was. Zijn raadsman zei dat Omar E. sinds het ongeval “waarschijnlijk onterecht” in de gevangenis zit. Volgens hem is er geen sprake van roekeloosheid bij het ongeval en zou E. hooguit een taakstraf moeten krijgen.

Aanklagers zeiden dat het gedrag van E. absoluut roekeloos was. Volgens de officier van justitie haalde de man ook rechts in en hield hij geen afstand. De advocaat van de verdediging antwoordde: “Mijn cliënt reed te snel, de Toyota gaf geen voorrang, de cliënt kon niet uitwijken omdat er een andere auto was, de Toyota kwam tot 1,7 meter over de streep. De snelheid was een klein onderdeel van de noodlottige omstandigheden.”

Lees ook:  Op een zorgboerderij zijn twee medewerkers aangehouden voor mishandeling van bewoners

De officier van justitie zag dat anders. “Twee seconden voor het ongeval reed hij nog 155. Als hij 50 had gereden, had hij 94 meter voor de kruising tot stilstand kunnen komen.”

De rechtszaak vindt pas volgend jaar plaats.Plaats een reactie