Senaatsmeerderheid stemt ermee in dat huisartsen abortuspillen mogen voorschrijven


Vrouwen in Nederland die een ongewenste zwangerschap willen afbreken, kunnen binnenkort bij hun huisarts terecht als ze een medicijn willen om de prille zwangerschap af te breken. De Eerste Kamer, de Eerste Kamer, heeft dinsdag gestemd voor het wetsvoorstel dat huisartsen toestemming geeft om de medicijnen voor te schrijven als alternatief voor een chirurgische abortus. De Tweede Kamer stemde enkele maanden geleden voor het wetsvoorstel.

De initiatiefnemers van het wetsvoorstel vinden het belangrijk dat vrouwen meer keuzevrijheid krijgen. Vrouwen die toegang willen tot een abortus moeten momenteel naar een van de zestien abortusklinieken in het land reizen om hun zwangerschap te laten beëindigen. In sommige delen van Nederland is er geen kliniek binnen een redelijke reisafstand. Met een abortusvoorschrift mag een zwangerschap tot negen weken worden afgebroken. Het gaat om twee medicijnen die binnen een paar dagen na elkaar ingenomen moeten worden.

Een ruime meerderheid steunde het wetsvoorstel, dat was ingediend door coalitiepartijen D66 en VVD, en oppositiepartijen PvdA en GroenLinks. Van de 16 partijen in de Eerste Kamer stemden alleen de PVV, SGP, ChristenUnie en Forum voor Democratie tegen het initiatief. Samen vormen zij 12 van de 75 senatoren van de Eerste Kamer. Een lid van de Nanninga-fractie, die in totaal zeven zetels heeft, sloot zich ook aan bij de tegenstanders van het wetsvoorstel. De enige stem van de OSF-partij werd niet uitgebracht, terwijl alle andere partijen voor het wetsvoorstel stemden.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

De Tweede Kamer stemde in maart voor het wetsvoorstel. Bij hoofdelijke stemming waren 106 parlementsleden voor en 24 tegen. Tegenstanders waren van de ChristenUnie, SGP, Forum voor Democratie en het merendeel van de PVV. Alleen Fleur Agema van de PVV stemde in de Tweede Kamer voor het wetsvoorstel.

Het is nog niet duidelijk wanneer de wet in werking treedt. Dat kan nog wel even duren, omdat er nog veel zaken geregeld moeten worden over de uitvoering ervan, aldus een woordvoerder van minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid. Een voorwaarde die in het wetsvoorstel is gebleven, is dat de wet elke zeven jaar opnieuw wordt geëvalueerd door politici. Dat is op verzoek van Tweede Kamerleden toegevoegd.

Plaats een reactie