Schiphol keert uit voor gemiste vluchten tijdens chaos; Passagierslimiet wordt mogelijk binnenkort opgeheven

Image source - Pexels.com


Schiphol lanceerde een compensatieregeling voor reizigers die hun vlucht hebben gemist vanwege de enorm lange wachtrijen bij de veiligheidscontroles van de luchthaven in de zomer. De luchthaven heeft enige vooruitgang geboekt bij het aanpakken van personeelstekorten en hoopt na oktober limieten voor passagiersaantallen te vermijden, zei Schiphol-topman Dick Benschop.

Reizigers die tussen 23 april en 11 augustus hun vlucht op de luchthaven hebben gemist omdat ze in de rij stonden, kunnen een vergoeding vragen voor de kosten die ze daardoor hebben gemaakt, zo maakte de luchthaven vrijdag bekend bij de halfjaarcijfers. Getroffen reizigers hebben tot 30 september de tijd om een ​​verzoek om compensatie in te dienen. Schiphol beoordeelt de aanvragen en vergoedt de in aanmerking komende aanvragen. De luchthaven verwacht de financiële kosten van een dergelijke compensatie te kunnen opvangen.

Vergeleken met de eerste helft van 2021, toen reisbeperkingen in verband met het coronavirus nog wijdverbreid waren, zag Schiphol het aantal reizigers in de eerste zes maanden van dit jaar met 324 procent omhoogschieten tot 23,8 miljoen. Die stijging, in combinatie met de superstrakke Nederlandse arbeidsmarkt, zorgde ervoor dat Schiphol niet genoeg medewerkers had om de passagiersstromen af ​​te handelen. De luchthaven beperkte daarom het aantal passagiers dat van de luchthaven gebruik kon maken.

Maar na verschillende maatregelen te hebben genomen om het personeelstekort aan te pakken, hoopt de CEO van Schiphol na oktober de limieten op het aantal passagiers te schrappen. “Die analyse moet nog gemaakt worden. Maar we willen in de richting gaan waar het niet nodig zal zijn.” Maar als het nodig is, “doen we het”, zei Benschop. “Omdat het een belangrijke bijdrage levert aan de kwaliteit van de reiservaring.” Volgens de CEO is de luchthaven goed op weg om de betrouwbaarheid en voorspelbaarheid terug te krijgen, “en dat willen we behouden.”

Met de huidige beperkingen op het aantal reizigers, die tot oktober zullen duren, probeert de luchthaven de lange rijen bij de incheckbalies en veiligheidscontroles en de problemen met de bagageafhandeling te doorbreken.

Om de veiligheid te garanderen, werd de capaciteit van de luchthaven aangepast aan het aantal beschikbare bewakers. De luchthaven zei dat het “elk hoekje en gaatje van de arbeidsmarkt” heeft afgezocht naar nieuw personeel. Vanaf augustus zijn daar tweehonderd extra beveiligers aan het werk gegaan. Het is de bedoeling dat ze meer uren gaan werken. Daarnaast komen er nog eens 300 beveiligers bij. De luchthaven is nog naar hen op zoek, aldus financieel directeur Robert Carsouw van de luchthaven.

In augustus leken de lange rijen op de luchthaven, op enkele uitzonderingen na, grotendeels onder controle. Het grootste deel van de dag was de wachttijd bij de security volgens Benschop minder dan een half uur. Hij voegde eraan toe dat er dagen zijn dat de lijnen zich niet uitstrekken buiten of naar de tenten die buiten de terminals zijn opgezet. “Daar zien we dus een duidelijke verbetering.”

Toch is het niet altijd goed gegaan. Zo liepen de wachttijden op zaterdag 20 augustus op tot ruim twee en een half uur, waarbij sommige passagiers zeiden wel vier uur in de rij te moeten wachten.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?