Schiphol grotendeels onbereikbaar met trein door staking NS in Noord-Holland

Image source - Pexels.com


NS-medewerkers staken maandag voor betere cao in Noord-Holland. De staking in de noordwestelijke regio zal het hele land treffen, waarschuwde NS, ook Schiphol. Er rijden maandag nog maar een handvol treinen van Utrecht naar de luchthaven van Amsterdam. Probeer alternatief vervoer naar Schiphol te vinden, adviseerde NS reizigers.

Net als bij de vorige twee stakingen in het noorden en westen van het land, zal NS proberen zoveel mogelijk treinen in de rest van Nederland te laten rijden. Maar Noord-Holland speelt een essentiële rol in de dienstregeling van de NS, dus de spoorwegmaatschappij verwacht dat de staking in het hele land voor problemen zal zorgen.

Maandag rijden treinen tot aan de stations Voorhout, Almere, Oostvaarders, Amsterdam Bijlmer ArenA, Utrecht Centraal en weer terug. Er worden geen bussen ingezet in het gebied waar NS-medewerkers staken om de geannuleerde treinen te vervangen.

De spoormaatschappij adviseert mensen die van of naar Noord-Holland reizen om hun reis uit te stellen of gebruik te maken van ander vervoer.

De staking zal volgens de NOS ook gevolgen hebben voor de internationale treinen. De Thalys- en Eurostar-treinen rijden helemaal niet. De intercity naar Brussel rijdt alleen vanuit Rotterdam. De ICE naar Frankfurt verwacht maandag drie keer te kunnen rijden vanuit Amsterdam.

Vakbonden FNV, CNV en VVMC staken voor een betere cao. Ze hebben ook stakingen gepland voor dinsdag in de centrale regio en woensdag in de zuidelijke en oostelijke regio. Als de NS woensdag geen bod doet dat de vakbonden acceptabel vinden, volgt een landelijke staking, waarschuwde FNV eerder.

De vakbonden willen dat NS onder meer de koopkracht van werknemers verbetert, meer pensioen opbouwt en betere roosters maakt. NS zei begrip te hebben voor de zorgen van werknemers over hun koopkracht en de balans tussen werk en privé, maar voegde eraan toe dat het bedrijf worstelt met de krappe arbeidsmarkt, stijgende prijzen en tegenvallende reizigersaantallen. NS zegt bereid te zijn in gesprek te blijven met de vakbonden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?