Schiphol boekte €65 mln. winst ondanks personeelstekort-chaos

Image source - Pexels.com


Na twee moeilijke coronajaren maakte Royal Schiphol Group in de eerste zes maanden van dit jaar 65 miljoen euro winst, vergeleken met een verlies van 140 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Dat ondanks de chaos die personeelstekorten veroorzaakten op Schiphol en andere luchthavens in de groep.

Een grote reden voor de positieve cijfers is de toename van het aantal reizigers. Nederland en vele andere landen hebben in de eerste maanden van dit jaar de coronamaatregelen opgeheven, waardoor mensen na twee jaar thuiszitten weer op reis zijn gegaan.

Schiphol kreeg ook loonsteun van het kabinet en boekte winst op haar investeringen en activa. Zonder deze twee factoren en enkele andere meevallers zou de luchthavengroep in de eerste helft van 2022 een verlies hebben geleden van 33 miljoen euro.

De keerzijde van de toename van passagiers is dat de Royal Schiphol Group vanwege de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt niet genoeg medewerkers kon werven om ze allemaal af te handelen. Dit resulteerde in enorme wachtrijen op Schiphol en enkele andere luchthavens, die eind april begonnen en tot juli duurden.

Schiphol heeft in juli een groot aantal vluchten moeten schrappen. “Sinds begin augustus is de passagierservaring betrouwbaarder”, aldus de Royal Schiphol Group in een verklaring.

In de eerste helft van dit jaar reisden in totaal 27,3 miljoen passagiers via de luchthavens van Royal Schiphol Group, een forse stijging van 359 procent ten opzichte van de 6 miljoen reizigers in dezelfde periode vorig jaar. Toen waren reisbeperkingen in verband met het coronavirus nog wijdverbreid. Schiphol verwerkte met 23,8 miljoen het leeuwendeel van de reizigers, gevolgd door Eindhoven Airport (2,7 miljoen) en Rotterdam The Hague Airport (800.000).

“Het is geweldig om zoveel passagiers terug te zien na de opheffing van de reisbeperkingen door Covid. Helaas heeft Schiphol in deze periode van sterke groei, net als andere luchthavens en luchtvaartmaatschappijen, gevolgen gehad voor Schiphol”, aldus Dick Benschop, CEO van Schiphol. “Door de genomen maatregelen verbetert ons serviceniveau stap voor stap. We zullen onze operationele prestaties blijven verbeteren, investeren in onze infrastructuur en waar nodig veranderingen aanbrengen in de werking van de luchthaven.”

Het aantal vliegbewegingen op Schiphol is met 120 procent gestegen tot 189.506, maar ligt nog steeds 22 procent onder het niveau van 2019. Het vrachtvolume op Schiphol daalde met 14 procent tot 0,7 miljoen ton.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?