Schip aan huis asielzoekers klaar voor vertrek naar Nederland

Image source - Pexels.com


Een groot cruiseschip in opdracht van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en de overheid staat klaar om vanuit Estland naar Nederland te vertrekken. Daar zullen volgens de NOS 1.000 asielzoekers in ondergebracht worden die geen andere huisvestingsmogelijkheden hebben.

Het is echter nog onduidelijk wanneer het schip, de Silja Europa, daadwerkelijk aan zijn reis naar zijn aanlegplaats in Velsen zal beginnen. De gemeente laat aan de NOS weten dat niet bekend is of en wanneer het schip aangemeerd kan worden bij Velsen, waar veel weerstand bestaat tegen het plan.

“Denk aan de zorg. Eén huisarts heeft hier al 4.100 patiënten, je mag blij zijn dat als je nu een afspraak maakt, je over 14 dagen kunt komen”, zegt een inwoner van Velsen-Noord tegen de NOS. Het dorp van 5.300 inwoners is niet de enige die bezwaar heeft tegen het huisvesten van een schip voor asielzoekers. Ook de gemeenteraad van Vlissingen verzette zich tegen de ontvangst van een schip.

Het COA heeft echter al aangekondigd dat het voor de asielzoekers die op het schip gaan wonen, voor eigen artsen zal zorgen. Het COA bereidt samen met Rijkswaterstaat en gemeente de locatie Velsen voor op de komst van het schip, meldt de NOS. Op de kade zijn stevige palen opgesteld om het schip bijvoorbeeld bij slecht weer vast te zetten.

Een woordvoerder van de rederij die de Silja Europa heeft afgeleverd in Tallinn, waar het wacht om naar Nederland te vertrekken, bevestigde dat het schip klaar was om te vertrekken. “Maar wat er met het schip gebeurt nadat we het hier in de haven van Tallinn hebben afgeleverd zoals afgesproken, zal het COA-team moeten uitleggen en beantwoorden”, zegt ze tegen de NOS. Het COA kan op deze vraag geen definitief antwoord geven.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?