Satellieten om de ontwikkelingen in de Waddenzee te helpen volgen


De twee Sentinel-satellieten van de Europese ruimtevaartorganisatie beginnen binnenkort met het vastleggen van de Waddenzee om wetenschappers te helpen de ontwikkelingen in het gebied te volgen. En dat zal een grote hulp zijn, zegt projectleider Rick Hoeksema van Rijkswaterstaat tegen RTV Noord. Want nu hebben wetenschappers toegang tot snelle en volledige data in plaats van te vertrouwen op incidentele metingen of vaste meetpalen.

De twee Sentinels gaan onder andere elke vijf dagen het Waddengebied vastleggen met gespecialiseerde camera’s. Deze beelden kunnen wetenschappers laten zien hoeveel chlorofyl er in de Waddenzee zit en hoeveel spleet er in het water drijft – twee cruciale factoren voor het beheer van een gezonde zee, legt Hoeksema uit.

“Tot nu toe deden we de slibmetingen met meetpalen, die staan ​​op vaste plekken in het water, waardoor je niet de hele Waddenzee in beeld hebt”, zegt Hoeksema. “Bladgroen [chlorophyll] al 40 jaar niet meer gemeten, alleen op projectbasis, maar niet voor een lange periode en zeker niet voor het hele gebied. Dat kan nu met de satellieten, dat is een enorme sprong voorwaarts.”

Lees ook:  Geweld om de familie-eer te verdedigen neemt toe in Nederland

“Dat je nu bijna continu de ontwikkeling van chlorofyl, algen, over de hele Waddenzee kunt volgen, is heel tof. Dat groen is belangrijk voor al het leven in de Waddenzee. Het is de basis van de voedselpiramide. Minder groen betekent dat er minder vissen, vogels en zeehonden kunnen leven. Met de gegevens die we nu hebben, kunnen we het effect van de chlorofylconcentratie op de voedselketen berekenen. Dat willen we goed in de gaten houden, zeker door de klimaatverandering.”

Ook het in de gaten kunnen houden van de slibontwikkeling in het hele gebied is van grote meerwaarde, zegt Hoeksema tegen de lokale omroep. “Dan zie je bijvoorbeeld ook wat het effect is van baggeren en in hoeverre de troebelheid van het water invloed heeft op de groei van algen. Daar gebruiken we nu modellen voor, om problemen te voorspellen en te voorkomen, maar het is geweldig als je dat live kunt volgen.”

Lees ook:  Steden nemen opnieuw maatregelen om rellen te voorkomen na WK-duel Marokko

Plaats een reactie