Salmonella kan het risico op darmkanker verhogen, blijkt uit onderzoek


Infecties met de salmonellabacterie kunnen het risico op darmkanker verhogen, vermoeden onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de University of Illinois Chicago. Ze ontdekten dat mensen met darmkanker meer kans hadden op milde salmonella-infecties.

De salmonellabacterie kan buikklachten zoals diarree, misselijkheid en braken veroorzaken. Deze klachten gaan meestal na een paar dagen over. Elk jaar krijgen wereldwijd 153 miljoen mensen zo’n milde infectie met salmonella.

Het verband tussen ernstigere vormen van salmonella, zoals de variant die tyfus veroorzaakt, en een verhoogd risico op kanker was al aangetoond, leggen de onderzoekers uit. Maar ook verschillende milde infecties, die mensen nauwelijks opmerken, kunnen bijdragen aan het ontstaan ​​van kanker. Herhaalde milde infecties maken het waarschijnlijker dat bacteriën cellen kunnen binnendringen en manipuleren.

“We ontdekten ook dat verschillende milde infecties de groeisnelheid van deze darmtumoren verhoogden”, zegt Jacque Neefjes, hoogleraar chemische immunologie aan de Universiteit Leiden.

Het is moeilijk om salmonella-infecties volledig te voorkomen, omdat ze veel voorkomen in vee en voedsel, legt professor Jun Sun van de University of Illinois Chicago uit. “Blootstelling aan de bacteriën kan echter worden verminderd door goede hygiënepraktijken bij het hanteren en bereiden van voedsel.”

Lees ook:  Extra beveiliging bij Haags Stadhuis na dreigementen

De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Reports Medicine.

Plaats een reactie