Rutte: Excuses slavernij te politiek controversieel voor King


Minister-president Mark Rutte vindt dat als excuses worden gemaakt voor het Nederlandse slavernijverleden, dat niet iets is dat door de koning moet worden afgehandeld. De vorst is een “symbool van de eenheid van het land”, betoogt Rutte. “Je wilt ze niet betrekken bij het politieke debat.”

Rutte vindt het niet passen bij de rol van de koning om zich te mengen in een onderwerp “dat niet geheel vrij is van controverse”. Onderzoeksbureau I&O Research meldde vrijdag dat de groep voor excuses voor het slavernijverleden is gegroeid, maar nog steeds een minderheid vormt.

Bronnen bevestigden eerder vrijdag na berichtgeving van de NOS dat acht kabinetsleden op 19 december op verschillende plaatsen toespraken zullen houden waarin ze hun excuses zullen aanbieden. Rutte wilde geen details bevestigen of ontkennen en zei alleen dat er op die datum “iets” gaat gebeuren. Als er inderdaad excuses worden aangeboden, dan wil hij dat namens de regering zelf doen als premier. De koning maakt deel uit van de regering.

Lees ook:  Rapport Onderwijsinspectie onthult chaos bij onderwijsinstelling Amsterdam

Rutte spreekt naar verwachting in Nederland, minister van Rechtsbescherming Franc Weerwind in Suriname en staatssecretaris van Koninkrijksrelaties staatssecretaris Alexandra van Huffelen op Curaçao. Daarnaast reizen kabinetsleden naar Aruba, Bonaire, Sint Eustatius, Saba en Sint Maarten.

Diverse deskundigen op het gebied van discriminatie en het Nederlandse slavernijverleden hebben hun mening uitgesproken dat excuses van de koning moeten komen, aangezien hij staatshoofd is. Dat stellen het Nationaal Instituut voor Nederlandse Slavernijgeschiedenis en -erfenis (NiNsee) en Rabin Baldewsingh, de Nationaal Coördinator Discriminatie en Racisme. Hun mening wordt ook door anderen gedeeld.

Plaats een reactie