Rutte en Nederlandse bisschoppen reageren op overleden emeritus paus Benedictus XVI


Emeritus paus Benedictus XVI, die zaterdag is overleden, was volgens premier Mark Rutte een “belangrijk geestelijk en intellectueel leider” voor katholieken. De Duitser Joseph Aloisius Ratzinger, zoals hij bekend stond onder zijn echte naam, is 95 geworden.

“Met het overlijden van emeritus paus Benedictus XVI verliezen de rooms-katholieke kerk en alle katholieken wereldwijd een belangrijke spirituele en intellectuele leider. We gedenken hem met respect”, twitterde de premier.

Volgens minister en CDA-voorzitter Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) zette Benedictus XVI zich in voor het bevorderen van vrede en het versterken van begrip tussen mensen van verschillende rassen, naties en religieuze achtergronden.

De Nederlandse bisschoppen vragen om te bidden voor de gemoedsrust van de overleden emeritus paus Benedictus XVI. De oproep is gedaan door bisschop Hans van den Hende van het bisdom Rotterdam, voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie.

Lees ook:  Nederland zou overwegen om Oekraïne te helpen met F-16 gevechtsvliegtuigen, Leopard 2 tanks

Volgens Van den Hende was de liefde voor de emeritus paus de rode draad in de sociale leer van de katholieke kerk. In 2009 schreef hij er ook een encycliek over met de titel Caritas in Veritate (Liefde in waarheid). “Voor Benedictus vond het geloof zijn voltooiing in de liefde van Christus. Voor hem hoorden geloof en liefde bij elkaar. We kunnen deze liefde doorgeven vanuit onze ontmoeting met Christus”, zei bisschop Van den Hende.

Naar aanleiding van de dood van het voormalige hoofd van de katholieke kerk zei kardinaal Wim Eijk dat “Benedictus XIV een waar man Gods was en een paus naar Jezus’ hart. Hij was buitengewoon beminnelijk en werd door velen ten onrechte verkeerd begrepen.” Eijk ontmoette paus Benedictus persoonlijk en vrij vaak toen Joseph Ratzinger zelf nog kardinaal en prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer was.

Lees ook:  Grote brand bij Nederlands kokosbedrijf; Snelweg N605 afgesloten

Niettemin zijn de jaren waarin emeritus paus Benedictus XVI de rooms-katholieke kerk leidde, overschaduwd door schandalen over seksueel misbruik van minderjarigen door geestelijken. Voordat hij in april 2005 tot paus werd gekozen, waren er al tal van schandalen in de Verenigde Staten, gevolgd door andere landen als België, Nederland en zijn geboorteland Duitsland.

Hij werd ervan beschuldigd te weinig te doen aan het misbruik, ook al sprak hij met slachtoffers in onder meer de Verenigde Staten en veroordeelde hij het misbruik meermaals. Bovendien zou Benedictus XVI ook kerkelijk wangedrag in de doofpot hebben gestopt als prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer (1981-2005) en daarvoor als aartsbisschop van München.Plaats een reactie