Rutte: Bijeenkomst over urgente politieke kwesties was een goed gesprek zonder beslissingen

Image source - Pexels.com


De topleden van het kabinet en fractieleiders van de coalitiepartijen bespraken donderdag ongeveer drie uur in het Catshuis het koopkrachtprobleem, het stikstofemissiebeleid en de vluchtelingencrisis. Volgens premier Mark Rutte was het een goed gesprek dat in een prettige sfeer heeft plaatsgevonden, maar verder wil hij niet ingaan op de inhoud van het gesprek. Tijdens de besprekingen in de ambtswoning van de premier zijn geen besluiten genomen.

“Dat was niet de bedoeling”, zei Rutte na afloop van het gesprek.

De komende periode komen het kabinet en de partijleiders nog een paar keer bij elkaar, zoals voorafgaand aan de begrotingsupdate die bekend staat als de Voorjaarsnota, zei Rutte.

De politici in het Catshuis hadden het alleen over koopkracht, de vluchtelingencrisis en de stikstofcrisis, zei Rutte. Al noemt de premier ze liever geen crises – “anders krijg je crisisinflatie” – maar noemt ze eerder “serieuze onderwerpen”.

Tijdens de eerste bijeenkomst is niet geprobeerd om iedereen op één lijn te krijgen. “Het was echt kijken naar wat voor iedereen belangrijk is, zonder te proberen verschillen te zien of gaten te overbruggen”, aldus Rutte. Dergelijke gesprekken zullen de komende weken binnen de coalitie plaatsvinden, als het gaat om de begroting voor volgend jaar, die in september moet worden ingediend. “In de nabije toekomst zullen we hier meer over praten.”

De inhoudelijke begrotingsbesprekingen, zowel in de fracties als in het kabinet, vinden volgens de premier volgende week plaats. De cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) die vrijdag gepresenteerd worden, zijn van groot belang, erkent Rutte. Vrijdag presenteert het CPB de economische vooruitzichten voor dit en volgend jaar.

Het kabinet en de coalitiepartijen staan ​​de komende weken voor een aantal lastige puzzels om op te lossen, erkende D66-fractievoorzitter Jan Paternotte voorafgaand aan de bijeenkomst. Het zal “zeker moeilijk” zijn om oplossingen te vinden voor de drie onderwerpen die op de agenda stonden.

Hij bevestigde dat D66 geen voorstander is van het tegenhouden van asielzoekers om het land binnen te komen om het tekort aan opvangplaatsen voor hen op te lossen, zoals in VVD-kringen wordt bepleit. “Volgens mij heeft de staatssecretaris duidelijk gezegd dat dat niet kan.” Volgens Paternotte is de instroom ook niet het probleem. Wel vindt hij dat degenen die alle rechtsmiddelen hebben uitgeput, sneller het land moeten worden uitgezet.

D66 ziet ook geen ruimte om meer tijd te nemen om de doelstellingen voor het terugdringen van stikstofuitstoot te halen. Deze oplossingsgerichte benadering spreekt zowel VVD als CDA aan, maar Paternotte steunt het allerminst. Natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal, zelf van de VVD, heeft uitstel al uitgesloten.

CDA-leider en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra gaf in een interview aan het AD aan dat het niet meer in steen gebeiteld moet worden om de stikstofdoelstellingen in 2030 te halen.

Paternotte en zijn partijgenoten zeiden eerder deze week dat het kabinet met meer maatregelen moet komen om te voorkomen dat gezinnen door de sterk gestegen energie- en brandstofprijzen in de problemen komen. “We zullen iets moeten doen om te helpen met de energierekening”, herhaalde de D66’er.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?