Rutte belooft volledige focus op asiel nu EU onderzoek eist naar dood baby

Image source - Pexels.com


Het kabinet is momenteel “met niets anders bezig” dan de “vreselijke situatie” in Ter Apel, zei minister-president donderdag bij aanvang van de begrotingsbesprekingen op het ministerie van Financiën. De Europese Commissie zei te verwachten dat Nederland grondig onderzoekt hoe een baby kon zijn overleden in de asielopvang en zou voorkomen dat dit nog eens gebeurt.

Bij het asielregistratiecentrum in Ter Apel hebben 700 asielzoekers de afgelopen nachten buiten geslapen. Woensdag is een baby van 3 maanden oud overleden. En donderdag is een asielzoeker met spoed naar een ziekenhuis gebracht vanwege een hartaanval. Een andere man werd ook met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Hij heeft diabetes, maar heeft al maanden geen toegang tot insuline.

De medische ingrepen werden gedaan door Artsen Zonder Grenzen (AZG), die sinds donderdag medische en psychologische zorg verleent buiten het centrum in Ter Apel. Het is de eerste keer dat Artsen zonder Grenzen in Nederland intervenieert.

Het is ook de eerste keer dat het college van bestuur van de Europese Unie reageert op de problemen in Ter Apel. De commissie is over het algemeen terughoudend om commentaar te geven op het asielbeleid van de lidstaten.

“We herinneren ons hoe fundamenteel het is om ervoor te zorgen dat alle maatregelen worden genomen om dergelijke tragedies te voorkomen”, zei een woordvoerder van de Europese Commissie. De Commissie betreurt ‘elke dode’. Zij is zich bewust van “de uitdagende situatie in de opvangcentra in Nederland” en helpt Nederland daarbij.

Vicepremier en minister voor Armoedebeleid Carola Schouten zei ‘geschokt’ te zijn door de beelden in Ter Apel en de huidige situatie. Ze noemde het ‘onmenselijk’. “Dit raakt ons allemaal.” Ze zei dat de vraag hoe het tot nu toe is verslechterd op dit moment niet relevant is. “We moeten kijken hoe we de situatie kunnen veranderen. We moeten doen wat nodig is om het op te lossen.”

Ze wil niet direct ingaan op de vraag waarom donderdag geen lid van het kabinet Ter Apel heeft bezocht na het overlijden van de baby en twee medische noodgevallen. “Ik zie een betrokken staatssecretaris [Eric van der Burg, Asylum] die regelmatig in Ter Apel is.” Van der Burg ging donderdag niet naar Ter Apel.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?