Russische hackers richten zich op Nederlandse gasterminal: rapport


Hackers doen “verkennend onderzoek” naar de systemen van de Nederlandse LNG-terminals en proberen toegang te krijgen tot de systemen, zegt cyberbeveiligingsbedrijf Dragos tegen RTL Z. Volgens de FBI en andere onderzoekers zijn de hackergroepen gelieerd aan Rusland.

“We weten dat LNG-terminals een doelwit zijn. Het is alleen de vraag wanneer en hoe’, zegt Casey Brooks van het Amerikaanse cyberbeveiligingsbedrijf Dragos tegen de omroep. Hackergroepen Xenotime en Kamacite porren in de digitale systemen van de LNG-terminal van Gasunie in de Eemshaven in Rotterdam, aldus Brooks. “Dit zijn tests om te zien waar ze mogelijk impact kunnen hebben bij een digitale aanval.”

Volgens de FBI hebben Xenotime en Kamacite banden met de Russische geheime dienst.

Ook het Nederlandse bedrijf ElectricIQ merkte meer bedrijvigheid rond vitale infrastructuur in Europa en Nederland. Logisch dat Russische hackers nu Nederlandse LNG-terminals als doelwit hebben, zegt Joep Gommers van ELectricIQ tegen RTL. “Het past zeker binnen de modus operandi en focus van Rusland op dit moment.”

Lees ook:  Bedreigingen voor de veiligheid van Nederland komen steeds vaker uit Rusland, China

Cybersecurity-expert Fox-IT denkt dat er door de energiecrisis een concrete dreiging is van kwaadwillenden die zich richten op bedrijven in de energiesector. ‘Met name in de toeleveringsketen voor de aanvoer en distributie van LNG’, aldus een woordvoerder. “De partijen die geïnteresseerd zijn in deze sector zijn waarschijnlijk door de staat gesponsorde kwaadwillende groepen, bijvoorbeeld de groepen onder leiding van de Russische FSB en GRU.”

Bart Groothuis, VVD’er in het Europees Parlement, is op de hoogte van signalen dat Rusland het op gasbevoorrading mikt. “Het wordt stilaan tijd dat we hier iets aan doen voordat het misgaat. Gas is het favoriete wapen van Rusland tegen de EU. Het veroorzaken van chaos op de energiemarkt en het manipuleren van die markt is een graangeopolitiek doel”, zei hij tegen de omroep.

Plaats een reactie