Russen die bang zijn voor gedwongen militaire mobilisatie kunnen worden uitgezet


Russische burgers die naar Nederland zijn gevlucht uit angst om in hun thuisland te worden gemobiliseerd, hebben geen vanzelfsprekend recht meer om in Nederland te blijven, laat staatssecretaris Eric van der Burg woensdag weten. Het kabinetslid belast met het asielbeleid zei dat de Nederlandse Vreemdelingendienst (IND) asielaanvragen van Russen kan behandelen en afwijzen.

Deze Russen hoeven niet meer bang te zijn om opgeroepen te worden voor militaire operaties, stelt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dit komt omdat de “Russische minister van Defensie heeft aangekondigd dat de mobilisatie is voltooid en de militaire eenheden heeft opgedragen om het mobilisatiewerk per 31 oktober stop te zetten”, schreef het ministerie.

Bovendien zijn beslissingen over asielaanvragen die zijn ingediend door Russische dienstplichtigen die weigeren te dienen, het komende half jaar stopgezet. Hetzelfde gold voor Russische dienstplichtigen die het leger verlieten.

Zij mogen voorlopig in Nederland blijven. Dit moratorium op asielbeslissingen en uitzetting van Russische dienstplichtigen is woensdag door de staatssecretaris met zes maanden verlengd.

Lees ook:  Op de A12 in Den Haag zijn ongeveer 150 demonstranten van Extinction Rebellion aangehouden

Het ministerie zei dat het nog steeds meer betrouwbare informatie nodig had over “in hoeverre dienstplichtigen in Rusland (met geweld) werden ingezet in de oorlog in Oekraïne”, schreef het ministerie. Daarom “is het nog niet mogelijk om zorgvuldig te beslissen over de asielaanvragen van Russische dienstplichtigen van 18 tot 27 jaar oud.”

Het moratorium geldt niet voor Russische beroepsmilitairen die er vervolgens voor kozen het leger te verlaten. “De beschikbare informatie over hun situatie is voor de IND voldoende om te kunnen beslissen op verzoeken om internationale bescherming van deze doelgroep”, aldus het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Plaats een reactie