Ruim 60 brandweerlieden hebben ‘s nachts de Limburgse bosbrand bestreden; Brandt nog steeds

Image source - Pexels.com


In het Limburgse Mariapeel woedt sinds woensdagochtend een bosbrand en aan de situatie is van de ene op de andere dag weinig veranderd. De brandweer had het vuur woensdagavond onder controle, maar de brandweer heeft nog steeds moeite om het te blussen. Ongeveer 60 brandweerlieden waren de hele nacht bezig met het blussen van de brand, een proces dat bemoeilijkt werd door de duisternis en gevaarlijke rookontwikkeling. Om die reden moesten medewerkers van Staatsbosbeheer zich woensdagavond terugtrekken uit het gebied.

Een woordvoerder van de brandweer meldt dat een peloton van ongeveer 24 brandweerlieden de brand gisteravond vanaf de oostzijde heeft bestreden. Ze kregen steun van de handcrew, een gespecialiseerd team van zo’n tien tot vijftien brandweerlieden die te voet het gebied introkken. Ze zijn begonnen met bluswerkzaamheden.

Brandweerlieden omsingelden de brand woensdag al met metersbrede natte stoplijnen met behulp van blushelikopters. Staatbosbeheer heeft woensdagavond de zuidkant van de brand nat gehouden. De boswachters moesten zich echter rond 22.00 uur terugtrekken bij de brand omdat de rookontwikkeling te gevaarlijk werd. “Zonder adembescherming werd het gebied onwerkbaar door de hoge concentratie CO2”, aldus een woordvoerder van de brandweer. Een peloton van zo’n 24 stand-by brandweerlieden verving Staatbosbeheer en wist de strook natuur van een kilometer lang ‘s nachts nat te houden.

Het vuur heeft zich niet verder verspreid en beslaat dus nog steeds een gebied van zo’n 40 hectare, aldus de woordvoerder. Maar de brandweer kan de situatie bij daglicht adequaat in kaart brengen. Dan beslist de afdeling ook of de legerhelikopters die woensdag hebben geholpen weer moeten worden ingezet.

Hulpverleners leggen leidingen aan naar de Helenavaart en het Griendtsveenkanaal om te zorgen voor voldoende bluswater in de omgeving. Het blussen zal waarschijnlijk nog dagen duren. “We weten uit ervaring, bijvoorbeeld door de brand in de Deurnese Peel in het voorjaar van 2019, dat de situatie heel snel kan veranderen. Daarom hebben we nog niet gesignaleerd dat we het vuur onder controle hebben. Ten eerste moeten we er zeker van zijn dat we de brand onder controle hebben en zo kunnen houden”, aldus de woordvoerder.

De brandweer waarschuwt omwonenden op te passen voor de rook en aanhoudende stank. Door de lagere luchttemperatuur kan het donderdagochtend erger zijn dan gisteren.Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?