Ruim 40% van Oekraïense vluchtelingen in Nederland heeft nu werk: Rapport

Image source - Pexels.com


Uit cijfers van de Nederlandse overheid blijkt dat ruim 74.500 Oekraïners de oorlog in hun thuisland zijn ontvlucht en nu in Nederland wonen. Het aantal steeg de afgelopen twee maanden met ongeveer 5.000. Ruim 40 procent van de Oekraïense vluchtelingen die sinds het begin van de oorlog zijn aangekomen, heeft werk gevonden in het land, zegt uitkeringsinstantie UWV tegen BNR.

Ruim 31.000 van hen waren werkzaam in de horeca, de agrarische sector of bij een tuinbouworganisatie. “We gingen uit van een veel lager aantal”, zegt Liesbeth van Amersfoort van het UWV in een interview met de nieuwszender. Volgens het bureau is er nog steeds veel vraag naar uitzendkrachten, seizoenarbeiders en langdurig personeel.

Het kan zo’n vijf en een half jaar duren voordat onder uitkeringsgerechtigden een arbeidsparticipatie van meer dan 40 procent wordt bereikt, meldt BNR op basis van een analyse van het CBS. De Europese regels voor werkvergunningen zijn echter aangepast voor Oekraïense vluchtelingen, wat betekent dat ze de asielprocedure niet hoeven te doorlopen om op de arbeidsmarkt te komen.

“De aanpassing van de regels heeft een positief effect gehad en daar moeten we van leren”, zegt Thijs Reuten, Europarlementariër namens de PvdA. “Veelbelovende vluchtelingen die nog in een asielprocedure zitten, moeten sneller toegelaten worden tot de arbeidsmarkt.” Hij ging verder met te zeggen dat het ertoe leidt dat mensen een eerlijk loon krijgen en deel gaan uitmaken van de Nederlandse samenleving, terwijl het de noodzaak vermindert om speciale toewijzingen voor hen te maken voor sociale diensten, zoals huisvesting.

Reuten zei dat de lessen die zijn getrokken uit de hoge inzetbaarheid van Oekraïense vluchtelingen ook een positief effect kunnen hebben als ze worden gecoördineerd op het niveau van de Europese Unie. Dit omvat het opzetten van legale routes naar Europa, om te voorkomen dat mensen riskante en gevaarlijke manieren proberen om de Europese Unie binnen te komen, zoals per boot, zei hij.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?