Rotterdamse politie loog over geweld bij aanhouding, oordeelt rechter


Twee Rotterdamse politieagenten hebben bij het opmaken van hun proces-verbaal bewust gelogen over het gebruikte geweld bij een arrestatie. Ze beweerden dat de verdachte geweld had gebruikt bij zijn aanhouding op 19 juni 2020, maar uit camerabeelden bleek dat het de politie was die geweld gebruikte, meldt Nieuwsuur.

Een agent gaf verdachte Atik Samur een kopstoot, die later werd vrijgesproken van alle aanklachten. In het politierapport staat dat de agenten Samur preventief wilden fouilleren en dat hij zich vervolgens tegen de politie heeft gekeerd.

Maar videobeelden van het incident ondersteunen Samur’s versie van de gebeurtenissen – dat hij zich niet tegen de politie keerde, maar zijn best deed om de zaken te kalmeren. De video waarop dit te zien is, is ingezonden door Samur. De technisch rechercheurs van de politie hebben de beelden na het incident wel veiliggesteld, maar nooit aan het dossier toegevoegd.

Volgens de persrechter kan het onmogelijk zijn dat de agent een andere ervaring heeft gehad dan op de video te zien is. “Wat de officier schreef, gebeurde gewoon niet. Liegen noemen we dat”, zei de rechter

Lees ook:  Vier dood aangetroffen in rivier de Lek, waarschijnlijk familie vermist na huwelijk in Rotterdam

Persrechter Jacco Boek benadrukte tegenover Nieuwsuur de ernst van de zaak. “Het is ernstig. Het rapport van een politieagent is cruciaal; daar kan iemand op worden veroordeeld. We moeten blindelings kunnen vertrouwen op wat daar geschreven staat. Bewust opschrijven wat niet is gebeurd, is heel erg.”

De Rijksrecherche, de afdeling die interne onderzoeken bij de politie en andere overheidsdiensten afhandelt, gaat onderzoek doen.

Advocaat Najat Idrissi, die Samur vertegenwoordigde, noemde het essentieel om de waarheid te achterhalen. ‘Ik vind het schandalig wat hier is gebeurd. In wat voor land leven we?” zei ze tegen Nieuwsuur. Ze vraagt ​​zich af in hoeveel andere gevallen dit is gebeurd en of de agent bij de politie moet blijven. Ook vroeg ze zich af hoe het komt dat de camerabeelden van haar cliënt niet in het strafdossier zijn opgenomen. “Hoe kan het dat camerabeelden uit een bestand verdwijnen?”

De agent was eerder al veroordeeld voor mishandeling voor de kopstoot en kreeg een boete van 250 euro. De Rotterdamse politie handhaaft een eerdere verklaring dat het korps “vanaf het begin op de hoogte was van het verschil tussen de ervaring van de collega die hij schreef in de [official report], bevindingen en de afbeeldingen.” Een woordvoerder zegt tegen Nieuwsuur dat er “geen reden is om aan te nemen dat er sprake is van kwade bedoelingen of liegen.” De Rotterdamse politie wacht het onderzoek van de Rijksrecherche af.

Lees ook:  Overheid gaat mensen die te laat bezwaar hebben gemaakt tegen spaarbelasting niet vergoeden

Plaats een reactie