RIVM: Aantal besmettingen met coronovirus stijgt, nog geen nieuwe golf


Het aantal mensen dat drager is van het coronavirus neemt toe. Vorige week steeg het aantal positieve tests met ruim 14 procent. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft hier geen duidelijke verklaring voor. Het instituut vindt het nog te vroeg om te zeggen of dit het begin is van een nieuwe golf van Covid-19 en wacht liever de komende weken af.

Het RIVM registreerde de afgelopen zeven dagen 6.744 positieve tests, tegen bijna 5.900 een week eerder. Het is de snelste stijging van het aantal bevestigde besmettingen sinds begin oktober, precies 11 weken geleden.

Vlak voor kerst lag het aantal positieve tests nog hoger. Toen bereikte het weektotaal bijna 7.400, een stijging van 26,5 procent op weekbasis. Afgelopen woensdag ontving het RIVM op één dag bijna 1.400 meldingen van positieve tests, het hoogste aantal sinds begin november.

De cijfers waren gebaseerd op mensen die zich hebben laten testen op de officiële testlocaties van de GGD’s. Zelftesten thuis waren hierin niet meegenomen, waardoor het werkelijke aantal besmettingen hoger zou kunnen liggen.

Lees ook:  Eerste strenge vorst van het seizoen gemeten in Eelde; Schaatsen op open water nog steeds niet veilig

Theoretisch zou het kunnen dat veel mensen zich voor hun kerstbezoek hebben laten testen en dat de stijging daar aan te danken is. Ander bewijs “suggereert echter dat het aantal besmettingen juist toeneemt”, aldus het instituut.

Zo is het aantal virusdeeltjes in rioleringen vorige week met zo’n 50 procent toegenomen, en de week ervoor ook met 50 procent. Het aantal gemeten deeltjes is de afgelopen weken ruwweg verdrievoudigd.

Ook het aantal positieve zelftesten is toegenomen. Op het platform Infectieradar van het RIVM konden mensen melden wanneer hun zelftest thuis een besmetting aangaf, en dat aantal is in een paar weken tijd verdubbeld.

Het aantal ziekenhuisopnames is nog niet toegenomen. Vorige week belandden 327 mensen vanwege hun Covid-19-symptomen op een verpleegafdeling of intensive care, tegen ruim 400 in de weken ervoor.

Plaats een reactie