Rijn zakt naar record laagwater bij Nederlandse ingang; Maatregelen klaar voor vaarwegen

Image source - Pexels.com


Metingen van het waterpeil van de Rijn in Lobith, Gelderland, zijn donderdagochtend gedaald tot het laagste ooit gemeten, bevestigt Rijkswaterstaat na eerste rapportage door Nu.nl. Om 08.00 uur stond het waterpeil 6,48 meter boven NAP. Rijkswaterstaat verwacht dat het waterpeil in de loop van volgende week verder zal dalen tot circa 6,45 meter boven NAP.

Het waterpeil van de Rijn bij Lobith is op 29 oktober 2018 gemeten op 6,49 meter boven NAP. Tot nu toe gold dit als het laagste waterpeil ooit.

Bijzonder is dat de Rijn in de zomer het nieuwe laagterecord bereikte. In de herfst zakt de rivier meestal naar het laagste jaarlijkse waterpeil, wanneer er geen smeltwater meer vanuit de Alpen de rivier instroomt.

Het waterpeil van de Rijn zal de komende dagen licht stijgen door regenval in het stroomgebied. Maar binnenkort wordt het weer droog en warm, waardoor het waterpeil volgende week verder zakt, aldus Rijkswaterstaat.

Ook voert de Rijn zeer weinig water af naar de rest van Nederland. De afvoer zakte naar zo’n 650 kubieke meter per seconde. Een afvoer van minder dan 800 kubieke meter per seconde in de zomer is slechts twee keer eerder voorgekomen, in 1976 en 1949.

Maatregelen mogelijk binnenkort van kracht vanwege lage waterstanden

In verband met de aanhoudende droogte kunnen voor de Nederlandse vaarwegen aanvullende maatregelen van kracht worden. Met name in het oosten en zuiden, waaronder Zeeland, is er sinds begin deze maand een officieel watertekort.

Als de droogte aanhoudt, staan ​​er twee maatregelen klaar. De eerste is om verdere verzilting van het Amsterdam-Rijnkanaal te voorkomen, de tweede mogelijke stap is eenrichtingsverkeer voor schepen op de Boven-IJssel in verband met de dalende waterstanden, aldus het Beheersteam Watertekort (MTW). De groep kwam deze maand voor het eerst sinds 2018 bijeen en bestaat uit experts van Rijkswaterstaat, waterschappen, drinkwaterbedrijven en ambtenaren van de provincie en de rijksoverheid.

In het Amsterdam-Rijnkanaal kan een buis op de bodem van het Noordzeekanaal bij het gemaal van Zeeburg worden geactiveerd. De luchtbellen houden het zoute water tegen, waardoor het niet in de zoetwaterstroom kan komen. Er kunnen andere maatregelen worden genomen om verzilting te voorkomen door de Diemen-centrale, waar water uit het Markermeer het kanaal ingaat.

Eenrichtingsverkeer voor alle scheepvaart op de Boven-IJssel wordt noodzakelijk als het waterpeil op één plek daalt tot 1,45 meter. Schepen uit Duitsland richting Kampen en de Twentekanalen moeten dan volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om de Waal, het Amsterdam-Rijnkanaal en het IJsselmeer varen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?