Rijksmuseum verruimt openingstijden tentoonstelling Vermeer wegens enorme belangstelling


Het Rijksmuseum verruimt daar de openingstijden van de Vermeer-tentoonstelling omdat er veel animo is voor de vitrine. Een maand voor de opening waren er al meer dan 100.000 tickets geboekt voor de tentoonstelling, waar 28 schilderijen van de 17e-eeuwse meester te zien zullen zijn. Volgens het museum was er voorafgaand aan de opening van een tentoonstelling nog nooit zoveel belangstelling.

De tentoonstelling begint op 10 februari en loopt tot en met 4 juni. Op donderdag, vrijdag en zaterdag is de sluitingstijd om 22.00 uur, anders dan om 18.00 uur. Het Rijksmuseum beperkt eigenlijk de kaartverkoop en toegang tot de tentoonstelling om “bezoekers de meest aangename ervaring mogelijk te maken”. Met de verruimde openingstijden wil het museum toch “zoveel mogelijk mensen de kans geven om Vermeer te zien”.

In de tentoonstelling is onder andere het schilderij Meisje met fluit te zien, dat recent veel aandacht heeft gekregen. Uit onderzoek van de National Gallery in Washington DC bleek dat het schilderij eigenlijk niet het werk was van Vermeer zelf, maar van iemand die dicht bij hem stond, zoals een student.

Lees ook:  Twee doden bij fatale brand in Arnhem zijn vrouwen van 46 en 51 jaar oud

Het Rijksmuseum, dat zelf ook uitgebreid onderzoek deed naar het leven en werk van de kunstenaar, zei echter dat hun onderzoek onomstotelijk vaststelde dat het werk door Vermeer is geschilderd.

Meisje met een fluit is eigendom van de National Gallery. Het museum leent hem en drie andere Vermeers in bruikleen voor de tentoonstelling in Amsterdam. Er zijn ook stukken van Vermeer te zien uit het Louvre in Parijs, de Frick Collection en het Metropolitan Museum of Art in New York.

Het Mauritshuis leent ook Meisje met de Parel uit, dat eind oktober het doelwit was van klimaatactivisten. Het museum in Den Haag heeft ook het werk Gezicht op Delft geleverd.

Plaats een reactie