Rijke ouders haasten zich om geld te schenken voor de aankoop van een huis vóór belastingverhoging


Notarissen zien een stroom van vermogende ouders die zich haasten om hun kinderen 106.671 euro belastingvrij te schenken voor de aankoop van een woning of het aflossen van een hypotheek voordat die belastingvrijstelling volgend jaar verdwijnt, meldt de NOS. “Het begint echt te stormen”, zegt de Rotterdamse notaris Aniel Autar tegen de omroep.

“Mensen zijn er echt mee bezig; we krijgen veel vragen’, zegt Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen, dat zo’n 150 kantoren heeft. Ze merkte dat niet alle ouders meteen het volledige belastingvrije bedrag schenken, maar een kleiner bedrag om later op te waarderen. “Hun kind heeft nog geen onmiddellijke aankoopplannen, maar daarmee houden ze de optie open.”

De Nederlandse overheid heeft in 2013 de ‘belastingvrije ton’ ingevoerd om de woningverkopen, die in de nasleep van de kredietcrisis achterbleven, te stimuleren. Een jaar later werd het afgeschaft maar in 2017 weer teruggegeven. Het belastingvrije bedrag begon bij 100.000 euro maar is elk jaar geïndexeerd.

Lees ook:  Eerste nachtvorst dit seizoen tot nu toe lokaal in Limburg geconstateerd

In de afgelopen jaren van torenhoge huizenprijzen was er veel kritiek op deze belastingvrije schenking. Velen dachten dat het de kinderen van rijke ouders nog meer voordeel gaf op de huizenmarkt omdat ze die ruim 100.000 euro meer hebben om op een huis te bieden en de prijzen verder op te drijven.

Het kabinet besloot daarom de belastingvrije ton vanaf volgend jaar geleidelijk af te schaffen. “Het is een belangrijke stap die bijdraagt ​​aan een eerlijker speelveld onder starters en het terugdringen van ongelijkheid”, aldus minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge.

Plaats een reactie