Rijke mensen ontvluchten luchthaven chaos op Europese luchthavens via privéjets

Image source - Pexels.com


De chaos op Europese luchthavens deze zomer betekent dat de rijke mensen op de planeet het heft in eigen handen nemen. Het gebruik van privéjets is de afgelopen maanden met bijna een derde toegenomen ten opzichte van het niveau van vóór het coronavirus.

De privéjets zetten meestal koers naar de bekende vakantie-eilanden zoals Ibiza of Mykonos. Die extra vluchten zetten de capaciteit van de luchthavens onder druk. In Frankrijk leidde dit zelfs tot politiek verzet.

Terwijl Londen de meeste privévluchten registreerde – alleen al in juli waren er meer dan 12.000 vluchten – rapporteerde Schiphol de grootste toename van het privéverkeer in vergelijking met 2019 van de grotere luchthavens, samen met Napels en Berlijn. Dat blijkt uit gegevens verzameld door de European Business Aviation Association.

Door de opheffing van de coronamaatregelen is er veel vraag naar vliegtickets. In combinatie met de personeelstekorten op luchthavens, doordat bedrijven personeel hebben laten gaan tijdens de coronapandemie, heeft dit veel druk gelegd op luchthavens. Verschillende luchtvaartmaatschappijen verminderden het aantal vluchten en ook op Schiphol werd de capaciteit geknipt om de chaos tegen te gaan.

Volgens luchtvaartadviesbureau WingX is het aantal mensen dat voor het eerst met een privéjet vliegt met 40 procent gestegen, vooral omdat luchtvaartmaatschappijen hun zaken niet op orde hebben. Volgens Aeroaffaires, een netwerk van private jet airlines in Europa, worden ook steeds vroeger privéjets geboekt. Voorheen was een boeking van twee dagen van tevoren meer dan voldoende. Nu moeten privéjets minimaal een week van tevoren worden geboekt.

De snelle toename van vluchten met privéjets heeft in Frankrijk voor opschudding gezorgd, omdat de aanzienlijke CO2-uitstoot het land in de weg staat bij het halen van de klimaatdoelstellingen. Transportminister Clement Beaune wil van privéjets eisen dat ze vluchtgegevens bekendmaken. Ook wil hij richtlijnen opstellen voor het gebruik van privéjets als er op dat traject ook treinen of lijnvluchten rijden.

Beroemdheden, royals en andere gebruikers van privéjets liggen ook onder vuur in het Verenigd Koninkrijk. Met de stijgende kosten van levensonderhoud, die vooral de lagere en middenklasse treft, is de wildgroei van privéjets een belangrijk punt van economische tegenstelling in het land geworden.

Schiphol kampt sinds dit voorjaar met onderbezetting en onhandelbare drukte. Reizigers moesten urenlang buiten in de rij staan ​​om te wachten op de beveiliging en velen hebben hun vlucht gemist. Luchtvaartmaatschappijen moesten ook honderden vluchten annuleren om de chaos het hoofd te bieden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?