Recordbrekende hoge temperaturen en harde wind verwacht op oudejaarsavond


Inwoners van Nederland hebben deze week misschien gemerkt dat ze niet zo veel gebruik hebben hoeven maken van verwarmingssystemen in hun huis, zoals eerder deze maand. Het land zou mogelijk het nationale record voor de warmste oudejaarsavond en nieuwjaarsdag kunnen breken, waarbij het KNMI een maximum van 15 graden Celsius op zaterdag en 14 graden op zondag voorspelt. Sterke wind kan de vieringen echter belemmeren, met een code geel weerwaarschuwing die van kracht is voor sommige provincies op oudejaarsavond.

Nationale records worden gemeten in De Bilt, Utrecht, de thuisbasis van het KNMI. De centraal gelegen gemeente wordt beschouwd als het meteorologische gemiddelde van het land.

Het oudejaarsrecord staat op 31 december 2021 op 14,1 graden, het oudejaarsrecord een dag later op 13,2 graden. Laatstgenoemde brak het vorige record van 12,9 graden in 2012, gevolgd door 12,4 graden in 1921. De koudste temperatuur ooit gemeten voor een nieuwjaarsdag was -7,3 graden uit 1997.

Lees ook:  De in 2013 in de rivier de A'dam gevonden torso blijkt de Russische kunsthandelaar Aleksandr Levin te zijn

Vrijdag wordt naar verwachting gekenmerkt door periodes van regen, waarbij het grootste deel van het land te maken krijgt met sterkere wind uit het zuiden. Vooral langs de Noordzeekust en het IJsselmeergebied zal de wind krachtig zijn, met een snelheid van ongeveer 39-49 kilometer per uur. Aan de noordwestkust kunnen later in de middag soms stormachtige windstoten tot 74 km/u optreden. De temperatuur zou moeten variëren van ongeveer 8 graden in het noorden tot 10 graden in de middenregio, 11 graden in Zeeland en tot 12 graden in Limburg.

Het is in de zuidoostelijke provincie waar de temperatuur op oudejaarsavond zelfs kan oplopen tot 16-17 graden. In het grootste deel van de rest van het land zou de thermometer ongeveer 15 graden moeten bereiken, hoewel de noordelijke provincies met 13 graden wat koeler zullen zijn.

’s Avonds kunnen nieuwjaarsvierders met name in de midden- en noordelijke regio eerst regen verwachten, aldus het KNMI. “In de loop van de avond wordt het in het zuiden droger, daarna op steeds meer plekken. Aan het einde van de avond neemt de kans op wat regen in het westen weer toe.”

Lees ook:  Winterweer op komst terwijl de herfst voorbijgaat zonder een enkele storm

De wind blijft krachtig uit het zuidwesten en kan problematisch zijn rond de jaarwisseling, met windstoten tot 80 km/u in de noordelijke kustgebieden. In Noord-Holland, Friesland en het Waddeneiland is van 18.00 uur tot middernacht code geel weerswaarschuwing afgegeven vanwege harde wind.

De aanhoudende wind zal in het hele land voelbaar zijn. Windvlagen en aanhoudende wind zouden op nieuwjaarsdag echter wat moeten gaan liggen.

Zondag zal weer wat drassig weer worden, maar niet zoveel als op zaterdag. De eerste dagen van het nieuwe jaar zullen “periodes van regen en zeer hoge temperaturen” vertonen in vergelijking met het gemiddelde. “Dinsdag wordt de droogste, dan valt er af en toe regen en blijft het mild.”

Dit zal leiden tot meer wisselend weer tijdens de tweede week van januari, maar een blijvende hoge kans op bovengemiddelde temperaturen zowel overdag als ’s nachts. “Er is een kleine kans (ca. 20%) op droger en kouder weer”, aldus het KNMI.

Lees ook:  Sneeuw bedekt oost en zuidoost Nederland; Vannacht en morgen meer sneeuw

Plaats een reactie