Recordaantal mensen doneerde vorig jaar hun organen na overlijden


Het aantal mensen dat na overlijden hun organen doneerde, steeg tot 285 in 2022. Volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) is dat het hoogste aantal ooit. Als gevolg hiervan werden aanzienlijk meer orgaantransplantaties uitgevoerd en zijn de aantallen terug op het niveau van vóór het coronavirus.

In 2020 was er een significante daling van orgaandonaties en -transplantaties. Maar vorig jaar steeg het aantal transplantaties naar 860.

Directeur Bernadette Haase is blij met de verhoging. “We waarderen de keuze van donoren en hun naasten om hun organen te doneren enorm. Hierdoor kunnen er zoveel levensreddende transplantaties worden gedaan.” Volgens Haase is door innovaties de kwaliteit van gedoneerde organen verbeterd, waardoor nog meer patiënten geholpen kunnen worden.

Ondanks de hoge transplantatieaantallen werd de wachtlijst voor een niertransplantatie wat langer. Volgens de NTS komt dat door een hoge instroom van mensen die een nier nodig hebben. Kijkend naar alle donorpatiënten vormen mensen die wachten op een nier de grootste groep. In totaal wachten 1.247 mensen op een orgel.

Lees ook:  Rechtbank wijst verzoek tot uitstel excuses Nederlandse Staat over slavernijverleden af

Begin dit jaar stonden volgens de Nierstichting 923 mensen op de wachtlijst voor een nier. “We zien nog steeds mensen sterven terwijl ze wachten op een nier, of ze kunnen door verslechterende toestand geen transplantatie meer ondergaan”, zegt Mariette Kraayvanger van de Nierstichting.

Of de toename van donoren verband houdt met de nieuwe donorwet valt nog te bezien. In 2020 is de wet aangepast zodat iedereen vanaf 18 jaar automatisch als donor wordt geregistreerd, tenzij ze expliciet aangeven dat ze dat niet willen zijn. Het ministerie van Volksgezondheid evalueert de wet eind dit jaar.

Plaats een reactie