Rechtbank beslist over inreisverbod voor complottheoreticus David Icke


Een Haarlemse rechtbank doet uitspraak over het inreisverbod dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aan David Icke heeft opgelegd. De Britse complottheoreticus, vaak beschuldigd van antisemitisme, wil dat het inreisverbod wordt opgeheven. De rechtbank doet maandag om 15.00 uur uitspraak in kort geding

Icke zou op 6 november keynote spreker zijn bij een demonstratie in Amsterdam georganiseerd door de antiregeringscoalitie Samen voor Nederland. Maar de dag ervoor werd hem twee jaar lang de toegang tot het hele Schengengebied, inclusief Nederland, ontzegd.

Volgens de Landsadvocaat waren er meer dan genoeg concrete aanwijzingen dat Icke een potentiële bedreiging vormde voor de openbare orde en mocht de IND hem daarom een ​​inreisverbod opleggen. Icke’s juridisch adviseur, Jeroen Pols, zei dat het “een onaanvaardbare inmenging vormt in het recht om te demonstreren en de vrijheid van meningsuiting”. Pols en Icke zeiden dat het “onevenredig” was om de Brit twee jaar lang de toegang tot de 26 landen van het Schengengebied af te sluiten. De man kan niet reizen om toespraken te houden, en hij kan ook niet reizen om persoonlijke redenen, zoals een bezoek aan zijn in -wetten in Nederland tijdens Kerst.

Lees ook:  Bijna 40% dumpt gebruikte frituurolie door de gootsteen of het toilet

Het verbod is gebaseerd op een rapport van de Amsterdamse politie en een dreigingsbeeld van de NCTV. Het leek erop dat de komst van de Icke om vele redenen “spanningen voor de openbare orde” zou veroorzaken, waaronder de aanwezigheid van tegendemonstranten en oproepen tot geweld tegen Icke.

De Britse complottheoreticus vermoedt dat de Nederlandse regering hem weigerde binnen te laten omdat hij een boodschap wilde verspreiden waarvan de regering niet wil dat mensen die horen. Icke is de leverancier van een complottheorie die beweert dat de mensheid in het geheim wordt geregeerd door buitenaardse reptielen die zich voordoen als mensen. Volgens critici zijn de reptielen een metafoor voor een geheime elite heersende klasse die voornamelijk joods is.

Plaats een reactie