Rechtbank Amsterdam test strafprocessen van 15 minuten


De rechtbank in Amsterdam gaat proeven van 15 minuten testen. Het plande deze “bulkhoordagen” gedurende 25 dagen in januari en februari om te zien of het sommige zaken binnen 15 minuten kon afhandelen en recht doet aan alle betrokken partijen, meldt AT5.

De rechtbank selecteerde voor de bulkzittingen zaken die volgens haar echt in 15 minuten kunnen worden afgehandeld. Kortheid, snelheid en tegelijkertijd recht doen aan de belangen van de verdachte, de advocatuur en de benadeelde zijn bij deze zittingen altijd het uitgangspunt.

De bulkzittingen vinden plaats bij de rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam-Zuid. De verdachten en hun advocaten worden vooraf op de hoogte gebracht.

Aanleiding voor deze korte zittingen is “om tegemoet te komen aan de maatschappelijke eis om strafzaken niet op de plank te laten liggen, maar deze binnen een redelijke termijn af te handelen.”

De rechtbank hield in december al zo’n grote zittingsdag. Volgens de rechtbank was de meerderheid van de betrokken advocaten optimistisch over de ervaring.

Lees ook:  Studenten organisaties. wil tijdelijke, geen permanente limiet op internationale studenten

Plaats een reactie