Rechtbank: Amsterdam had ongelijk bij opbreken Extinction Rebellion-protest

Image source - Pexels.com


Amsterdam heeft 150 demonstranten van Extinction Rebellion ten onrechte van hun vrijheid beroofd toen de politie hen met geweld in bussen zette terwijl ze hun protest in september 2020 opbraken, oordeelde de rechtbank in Amsterdam, meldt Het Parool.

De zaak draaide om een ​​protest van Extinction Rebellion op 18 september 2020. Zo’n 350 demonstranten blokkeerden de Zuidas in Amsterdam om te protesteren tegen het klimaatbeleid. Toen zo’n 150 van hen ondanks verschillende politiebevelen weigerden te vertrekken, beval burgemeester Femke Halsema, als hoofd van de veiligheidsregio, de politie om “administratieve verhuizingen” uit te voeren.

In de praktijk betekende dit dat politieagenten de demonstranten met geweld in bussen duwden en hen daar enige tijd vasthielden voordat ze naar de buitenwijken van de stad werden gebracht om hun protest voort te zetten.

De rechtbank oordeelde dat dit een vrijheidsberoving was, wat alleen kan gebeuren met een solide juridische basis volgens artikel 5 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Een dergelijke rechtsgrond was in deze zaak niet aanwezig, oordeelde de rechtbank.

Jesse Oberdorf van Extinction Rebellion noemde het “geweldig” dat de rechtbank een duidelijke lijn trok met zijn uitspraak. “Burgemeesters in heel Nederland maken gebruik van administratieve verhuizingen om demonstranten weg te halen. Deze verklaring laat zien dat ze een grens overschrijden. Hopelijk schept dit een precedent voor de toekomstige behandeling van demonstranten’, zei hij tegen het Parool.

Ook advocaat Wil Eikelboom hoopt dat de uitspraak het voor burgemeesters moeilijker maakt om bestuurlijke verhuizingen te bevelen. “Het is goed dat de rechter nu duidelijk een einde maakt aan deze praktijken”, zei hij tegen de krant.

Burgemeester Halsema heeft nog niet gereageerd op de uitspraak.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?