Rapport Onderwijsinspectie onthult chaos bij onderwijsinstelling Amsterdam

Image source - Pexels.com


As-Siddieq, de grootste islamitische onderwijsinstelling in Amsterdam, riskeert sancties wegens misbruik van overheidsgeld en algemeen wanbeheer. Minister van PO en VO Dennis Wiersma beslist in overleg met de Onderwijsinspectie over mogelijke consequenties voor As-Siddieq, aldus Het Parool.

In een ongepubliceerd rapport dat naar Het Parool is uitgelekt, toont de Onderwijsinspectie geen vertrouwen in het vermogen van het schoolbestuur om de drie Amsterdamse basisscholen van de instelling te besturen. Basistaken zoals budgetgoedkeuringen of schoolverbouwingen werden onmogelijk voor het bestuur na een breuk in augustus 2020 onder de leden. Een Amsterdamse rechtbank bemoeide zich ermee en oordeelde in juli 2022 in het voordeel van voorzitter Samy Deghedy. Het einde van de machtsstrijd veranderde echter niets aan het oordeel van de inspectie over de onderwijsinstelling, meldt Het Parool.

Een groot deel van het rapport gaat over het illegaal uitgeven van overheidsgeld door As-Siddieq. Niet-educatieve excursies, een Eid al-Fitr-feest met een springkussen en pony’s, vouchers voor toeristeninformatie voor studenten en een vloot exclusieve bussen zijn allemaal voorbeelden van verduistering door de instelling van fondsen, meent de inspectie.

Sterker nog, de scholen gaven volgens Het Parool in totaal 298.417 euro illegaal uit. De Inspectie ziet een “aanzienlijk risico” dat in de toekomst opnieuw overheidsgelden worden verduisterd.

Volgens het AD heeft de Onderwijsinspectie de mogelijkheid om onrechtmatig besteed geld terug te vorderen. Het kan ook streng toezicht op de schoolbudgetten opleggen en ervoor kiezen om wat overheidsgeld in te houden. Consulting Wiersma geeft aan dat er voor de onderwijsinstelling meer ingrijpende maatregelen in het verschiet liggen, aldus het AD. Denk aan de vervanging van het bestuur van As-Siddieq of het gedeeltelijk stopzetten van de financiering van de scholen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?