Racistische berichten geprojecteerd op Erasmusbrug tijdens Rotterdams nieuwjaarsfeest


Een reeks impliciet racistische en discriminerende berichten werd in grote letters op de zijkant van de Erasmusbrug in Rotterdam geprojecteerd, net na de jaarwisseling op zondagochtend vroeg. De brug was het middelpunt van de geplande nationale vuurwerkshow en viering op televisie eind 2022 en begin 2023. Het feest ging door, ook al werd het vuurwerk afgelast vanwege harde wind.

De politie onderzoekt hoe de kleinerende berichten op de brug werden geprojecteerd, die ook te zien waren tijdens de televisie-uitzending op RTL 4, zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. “Zoals we nu inschatten, werden de beelden geprojecteerd vanaf een boot. De beelden bewegen nogal. Het is nogal slordig. We denken niet dat dit is gedaan door de organisatie die normaal de verlichting van de brug verzorgt. Maar dat onderzoeken we natuurlijk ook.” De gemeente Rotterdam zou later op de dag met een verklaring over het incident komen.

Lees ook:  Tieners beschuldigd van 67 steekpartijen in 2022, waarvan 10 met dodelijke afloop

De berichten die op de brug verschenen, waren onder meer: ​​”Vrolijk Blank 2023 – Happy White 2023″ en “Zwarte Piet deed niets verkeerd”, wat zich vertaalt naar “Zwarte Piet deed niets verkeerd”. Het Nederlandse woord “Blanco” wordt vaak als verouderd en discriminerend beschouwd, omdat het eerder verwijst naar een superieure afwezigheid van kleur dan naar “wit”. Bovendien werd de slogan “White Lives Matter” ook op de brug geprojecteerd.

De uitdrukking werd voor het eerst zwaar gepromoot in de Verenigde Staten door de Aryan Renaissance Society, een blanke supremacistische groep in Texas, en de Ku Klux Klan. “’White Lives Matter’ is een blanke supremacistische uitdrukking die begin 2015 ontstond als een racistische reactie op de Black Lives Matter-beweging, die ontstond om te protesteren tegen politiegeweld tegen Afro-Amerikanen en in 2014 veel publiciteit kreeg voor protesten in Ferguson, Missouri , na de dood van Michael Brown door een politieagent uit Ferguson”, schreef de Anti-Defamation League in New York, die al 110 jaar onderzoek doet naar racisme en discriminatie.

Lees ook:  De Nederlands-Joodse lobbygroep zal discriminerende retoriek van de nieuwe Israëlische regering aan de kaak stellen

De berichten waren naast de uitzending van RTL 4 duidelijk te zien in filmpjes en afbeeldingen die op sociale media circuleerden. De tekst was het best leesbaar voor degenen die op de kade stonden, meldt RTL Nieuws.Plaats een reactie