Pride Amsterdam wordt nog diverser, inclusief als Queer & Pride Amsterdam


Vanaf volgend jaar gaat Pride Amsterdam verder als Queer & Pride Amsterdam. Queer Amsterdam en de Pride Amsterdam Foundation gaan gezamenlijk het 13-daagse evenement organiseren, gericht op meer diversiteit en inclusie voor gemarginaliseerde groepen in de gemeenschap, zo maakte de gemeente Amsterdam bekend.

“Pride speelt al 27 jaar een belangrijke rol in de emancipatie van de LGBTQ+ gemeenschap. Het staat voor zijn wie je bent en houden van wie je wilt”, aldus de gemeente Amsterdam. Dat zal niet veranderen, benadrukte de stad.

Maar de afgelopen jaren heeft een deel van de gemeenschap de behoefte uitgesproken om delen van het evenement aan te passen. “Er is bijvoorbeeld meer aandacht nodig voor verschillende groepen die extra moeten knokken voor representatie, erkenning, emancipatie en veiligheid”, aldus de gemeente. “Met deze nieuwe formule hopen we dat Queer & Pride nog meer een evenement wordt waar iedereen zich welkom voelt en zich in herkent.”

De twee stichtingen krijgen elk een week de tijd om hun visie in het programma te verwerken. Queer Amsterdam organiseert de eerste week, van 22 tot 28 juli, gericht op anti-discriminatie, solidariteit met gemarginaliseerde groepen in de gemeenschap en het vieren van de variaties van queer- en transidentiteiten.

Lees ook:  Thalys naar Brussel en Parijs rijdt niet vanwege ijzel

Stichting Pride Amsterdam is verantwoordelijk voor de tweede week van het evenement. Er is volop aandacht voor emancipatie, cultuur, sport, film, religie en debat, maar er is ook veel ruimte voor samenkomen en vieren. Het evenement wordt afgesloten met de beroemde Canal Pride parade op 5 augustus en het slotfeest op de Dam.

Het Andreas Cultuurfonds, dat de afgelopen jaren mede verantwoordelijk was voor de culturele programmering tijdens Pride, heeft zich aangesloten bij de samenwerking en blijft medeorganisator van het evenement.

Plaats een reactie