Politievakbond bezorgd over winter vol klimaatprotesten


De Nederlandse politievakbond NPB maakt zich grote zorgen over de plannen van Extinction Rebellion om de komende maanden te protesteren voor het klimaat. De politie kan al deze protesten niet aan, zegt voorzitter Jan Struijs tegen het Parool.

“Deze onaangekondigde acties zijn een probleem”, zei Struijs zaterdag over een protest van Extinction Rebellion. “We moeten mensen uit de reguliere dienst oproepen, waardoor ze niet ergens anders zijn. We brengen nog vier uur door met iedereen die is gearresteerd voordat ze vertrekken met een boete op zak. Als deze acties duizenden demonstranten trekken, heb je dagen werk.”

Zaterdag blokkeerden ongeveer 300 demonstranten van Extinction Rebellion de Utrechtsebaan van de A12 in Den Haag. De politie arresteerde 150 van hen. Begin deze maand arresteerde de politie 400 klimaatactivisten bij een protest op Schiphol.

Met name heeft de politie geen van de pro-Zwarte Piet-demonstranten gearresteerd die zich eerder deze maand verzamelden op de A28-afslag naar Staphorst om te voorkomen dat anti-blackface-demonstranten hun vooraf goedgekeurde protest op het Sinterklaasfeest zouden bereiken. De klimaatactivisten zaten en stonden zaterdag op de snelweg. De pro-Zwarte Piet-demonstranten omsingelden en schudden drie auto’s, bekogelden ze met dingen en sneden de banden van één auto door.

Lees ook:  Nederlandse studenten die ChatGPT gebruiken om huiswerk af te maken; Docenten merken het niet

Volgens Struijs hebben de politievakbonden volgende week overleg met de minister. “Hoe gaan we dit in hemelsnaam aanpakken?” hij zei. “Onze politieagenten zijn uitgeput. Dit zal de zaken snel verstoren. Ze zijn zeer gemotiveerd en gedreven door het wereldwijde milieuprobleem. We hebben een hete winter voor de boeg, zoals ze ironisch zeggen.”

Extinction Rebellion bevestigde aan het Parool dat ze de komende maanden nog veel meer acties op de agenda hebben staan ​​en hun aanhang groeit. “De groei gaat heel snel. Mensen maken zich zorgen over het klimaat”, zegt Lucas Winnips van de klimaatactivismegroep. “We willen dag in dag uit op de voorpagina staan ​​met onze vreedzame acties.”

Volgens Extinction Rebellion is de overheid niet eerlijk over de gevaren van klimaatverandering. De groep wil dat Nederland de CO2-uitstoot in 2025 tot nul heeft teruggebracht. Massale demonstraties zijn volgens hen de enige manier om de aandacht van de overheid te trekken. Het werkte tenslotte voor de boeren.

Lees ook:  Winkels moeten stoppen met het bedrieglijk verhogen van prijzen vlak voordat ze een artikel in de uitverkoop doen

Plaats een reactie