Politieke partijen gaven veel meer uit aan campagnes voor parlementsverkiezingen 2021


De Nederlandse politieke partijen hebben veel meer uitgegeven aan hun campagnes voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 dan aan de vorige in 2017. Vooral GroenLinks, CDA en D66 hebben meer in hun campagnes gestoken, met wisselend succes, meldt De Telegraaf op basis van jaarrekeningen van politieke partijen.

GroenLinks verhoogde zijn campagnebudget met bijna 2 miljoen euro, gaf in 2017 850.000 euro uit en vorig jaar 2,8 miljoen euro. Het extra budget had niet het gewenste effect. Het aantal parlementszetels van de groene partij is bijna gehalveerd, van 14 naar 8.

Het CDA verhoogde zijn campagnebudget met ruim 2 miljoen euro, eveneens met tegenvallende resultaten. De christen-democraten verloren bij de verkiezingen van vorig jaar vier zetels, van 19 naar 15.

D66 verdubbelde bijna zijn campagnebudget, van 1,6 miljoen naar 3,1 miljoen euro. Het verhoogde budget werkte voor de D66 uit. De partij won vorig jaar vijf zetels, ging van 19 naar 24 en werd daarmee de op een na grootste partij in de Tweede Kamer.

Lees ook:  Rechtbank doet vandaag uitspraak in zaak MH17; Nabestaanden hopen op antwoorden

Andere partijen gaven een paar honderdduizend euro meer uit aan hun verkiezingscampagnes. Volgens de krant financierden ze het extra campagnebudget met meer subsidies.

Plaats een reactie