Politie, Officier van Justitie handhaaft lachgasverbod nog niet


Ondanks massale politieke druk om lachgas per 1 januari 2023 verboden te krijgen, handhaven politie en Openbaar Ministerie (OM) het verbod nog niet, meldt De Telegraaf uit een intern OM- en politiedocument. Het gebruik van distikstofoxide als recreatieve drug zal volgens de krant in ieder geval tot juli onbestraft blijven.

In het document staat dat OM en politie tijd nodig hebben voor “ICT-aanpassingen en wijzigingen in werkafspraken” voordat ze kunnen gaan handhaven. Ze verwachten dat in juli op orde te hebben.

De vertraagde handhaving is een tegenvaller voor politieagenten en parlementariërs die zich hard hebben gemaakt om het verbod op 1 januari in werking te laten treden. Lachgasgebruik veroorzaakte volgens de politie de afgelopen jaren tientallen doden en zwaargewonden.

VVD-Kamerlid Ingrid Michon eiste uitleg van minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid. “De VVD strijdt al jaren voor een verbod op lachgas. En nu het er dan eindelijk is, is de handhaving niet op orde. Dat is echt frustrerend’, zegt het Kamerlid tegen De Telgraaf.

Lees ook:  Zeer moeilijk om laatste 156 Afghanen in afwachting van evacuatie naar Nederland te krijgen: Nederlandse FM

Plaats een reactie